Linkuri accesibilitate

„O puzderie virtuală de candidați și nici unul cu substanță” (Iulian Chifu / Deschide.md)


„Lupta cu pericolul unirii este un prefabricat propagandistic comod” (Veaceslav Crăciun / IPN)

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu, în care acesta analizează perspectivele electorale ale primilor candidați la primăria Municipiului Chișinău. Autorul scrie că marea masă a dreptei, a opoziției pro-europene și pro-românești, anti-ruse și unioniste, care altfel ar câștiga detașat, are o puzderie virtuală de candidați și nici unul cu substanță. Editorialistul susține că Andrei Năstase a forțat și a pierdut. În opinia lui, Năstase nu și-a asumat discursul pro-românesc, ba nici discursul pro-european nu prea e prezent, el fiind preocupat de națiunea civică moldovenească și de lupta cu Oligarhul Rău care a Capturat Statul. Despre Valeriu Munteanu, candidatul PL, Iulian Chifu scrie că e un vorbitor bun, trece ecranul, de departe un candidat mult mai decent decât Andrei Năstase. În această situație, constată autorul rezultatul ar fi unul dezastruos pentru dreapta pro-europeană de opoziție de la Chișinău. O fărâmițare a opțiunilor, cu un Valeriu Munteanu ce strânge mai multe voturi decât Andrei Năstase îl aruncă pe acesta în derizoriu, îi distruge partidul și afectează major și viitorul scor al PAS, mai notează editorialistul.

Agenția de Presă „IPN” publică un articol de opinie semnat de Veaceslav Craciun. El scrie că în Autonomia Gagauz-Yeri, anul 2018 a fost declarat, oficial, anul aniversării a suta a ocupației românești. În pofida punctului de vedere univoc asupra istoriei, pe care îl exprimă autoritățile, în societatea găgăuză se aud și argumente care vorbesc despre caracterul pozitiv al perioadei interbelice, remarcă autorul. El constată că oricât de puternice ar fi aceste dovezi, ele nu pot estompa triumful antiunionismului politic, în condițiile unei campanii preelectorale. Veaceslav Craciun este de părere că lupta cu pericolul unirii este un prefabricat propagandistic comod care nu solicită cine știe ce abordare creativă și este foarte solicitat de alegătorul găgăuz. El are nevoie doar de un înveliș verbal atractiv, o condimentare cu patos patriotic și de o servire alegătorului găgăuz cu ocazia alegerilor, pe tacâmul blazonat de partid.

„Un judecător „din iad”, promovat de CSM la Curtea de Apel Chișinău” titrează Ziarul de Gardă. Jurnaliștii se referă la judecătorul Mihail Diaconu, magistrat la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, care în aprilie 2009 a judecat tineri în incinta Comisariatului General de Poliţie. Autorii menționaeză că acesta urmează să fie propus președintelui țării pentru numire în această funcție, după ce a fost desemnat câștigător într-un concurs în care a avut șase contracandidați. În articol se mai spune că nu este prima încercare a lui Diaconu de a avansa în sistem, anterior acesta a mai candidat la concursul pentru fotoliul de magistrat la instanța de apel Chișinău. În martie 2014 decizia CSM de a-l promova pe Diaconu a generat protestul unei victime a evenimentelor din aprilie 2009, care a cerut în fața Președinției șefului țării să nu-l numească pe acesta în funcție. La scurt timp, Mihail Diaconu a renunțat la intenția de a fi avansat, amintesc jurnaliștii.

Despre avansarea în funcție a unor judecători scrie și portalul Anticorupție.md. Jurnaliștii notează că magistrații Judecătoriei Chișinău Victor Boico și Victor Burduh au fost promovați de Consiliul Superior al Magistraturii , în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Boico a fost ales cu majoritatea voturilor, chiar dacă a fost notat de Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor cu un punctaj mai mic decât alți candidați în concurs. Jurnaliștii mai notează că magistratul Victor Boico este cunoscut opiniei publice pentru deciziile controversate pe care le-a emis anterior. El a fost președintele completului de judecată care, la 20 aprilie 2017, l-a condamnat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Iar în 2014, judecătorul i-a declarat nevinovați pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009.

Jurnaliștii de la portalul mold-street.com scriu că sindicaliștii din sănătate bat alarma în privința situației din ramură, ei susțin că pe parcursul ultimului an din sistemul de sănătate au plecat 4300 de angajați, și 40 la sută urmează să fie disponibilizați. În material este citat Aurel Popovici, președintele Federației „Sănătatea”, care susține că migrația cadrelor medicale este un fenomen care continuă să perturbeze sistemul sănătății, iar nivelul neadecvat de salarizare, condițiile neconforme de muncă și de trai sporesc exodul lucrătorilor, mai ales în rândul tinerilor. Sindicaliștii mai notează că modelul existent de acordare a facilităților tinerilor specialiști, prevăzut doar pentru cei care merg să se angajeze în mediul rural, este ineficient și neatractiv. Jurnaliștii amintesc că anul trecut, premierul Pavel Filip anunța că guvernul se apucă de reforma spitalicească, însă subiectul reformei a fost închis mai apoi.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG