Linkuri accesibilitate

Donatori ai Partidului „Șor” ar putea fi anchetați de procurori (Ziarul de Gardă)


„Moldovenii pleacă din Rusia în UE” (Mold-street.com)

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” scrie că patru agenți economici, care au făcut donații de peste 2 milioane de lei pentru Partidul „Șor”, ar putea fi anchetați pentru fals în declarații după ce Comisia Electorală Centrală a aprobat o decizie prin care a constatat că Partidul „Șor” a fost finanțat neconform în cadrul campaniei electorale. Potrivit Alinei Russu, președinta CEC, cei patru agenți economici au depus declarații pe proprie răspundere prin care confirmau că, în decurs de un an înainte de începerea perioadei electorale, nu au desfăşurat activităţi finanţate sau achitate din mijloace (fonduri) publice. Totuși, datele Agenției Achiziții Publice relevă faptul că aceștia au câștigat mai multe contracte cu statul, respectiv, acest lucru îi împiedică să doneze pentru partidele implicate în campania electorală.

Numărul moldovenilor care părăsesc Republica Moldova și se stabilesc cu traiul în Rusia a scăzut de aproape trei ori în ultimii cinci ani, scriu jurnaliștii de la portalul Mold-street.com cu trimitere la un studiu realizat de experții Academiei de economie națională și administrație publică de pe lângă președinția Federației Ruse. În scădere este și numărul migranților veniți în Rusia, în 2018 fiind înregistrat cel mai mic nivel de imigrație de după destrămarea Uniunii Sovietice, iar numărul celor stabiliți nu mai acoperă golul provocat de declinul demografic. Același studiu citat de Mold-street.com arată că în declin este și numărul moldovenilor aflați temporar în Federația Rusă (în special la muncă), timp de patru ani acesta s-a redus cu 40% și a ajuns la 340 de mii.

Mai mulți comentatori politici solicitați de portalul Deschide.md consideră că cel mai real scenariu postelectoral este o coaliție dintre PD și PSRM. În opinia analistului politic Igor Boțan, lucrurile au devenit clare, ori va exista o coaliție PDM - PSRM, ori alegătorii ar trebui să aștepte alegeri anticipate. De partea cealaltă, comentatorul Ion Tăbârță de la IDIS Viitorul conchide scurt: „Se coace un Guvern”. În ce-l privește pe fostul Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu, el crede că „inclusiv sondajul făcut la comanda PDM, pregătește terenul pentru o coaliție dintre PD și PSRM. Faptul că ei au făcut public acest sondaj plătit de ei, nu face decât să confirme acest lucru pentru că cercetarea sociologică arată clar: anticipatele nu vor schimba situația”, conchide Anatol Țăranu.

La același subiect, citat de agenția de știri IPN, analistul politic Victor Ciobanu conchide că o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM deja este imposibilă după ce a fost făcută publică oferta PSRM. În opinia lui, unele puncte din oferta PSRM, de exemplu, cea legată de neutralitate, sunt constituționale și nu va constitui subiect pentru eventuale negocieri nici cu Partidul Democrat. Politologul Ernest Vardanean susține că discuțiile dintre PSRM și blocul ACUM ar fi trebuit să aibă loc cu ușile închise pentru că „diplomația iubește liniștea”. În opinia lui, ar fi fost bine ca blocul ACUM să rechibzuiască propunerea de discuții și anume în formatul semideschis: discuții cu ușile închise și declarații pentru presă. Comentatorul politic Corneliu Ciurea este de părere că blocul ACUM și PSRM nu se întâlnesc pentru că nu vor acest lucru și ambii inventează pretexte pentru a nu se întâlni.

Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, consideră inițiativa democraților privind alegerea judecătorilor de către popor una „foarte complicat” de pus în practică, deoarece „tot ce s-a făcut până acum […] o să fie revizuit”. Dar precizează că magistrații vor fi nevoiți să se conformeze, „dacă Parlamentul va considera să adopte așa o lege”. Într-un interviu pentru RISE Moldova, Victor Micu a mai vorbit despre judecătorii arestați pentru luare de mită: „Sunt probe suficiente pentru a permite efectuarea unor acțiuni care țin de procedura penală”, spune Victor Micu. Despre invalidarea alegerilor locale anticipate din municipiul Chișinău, președintele Consiliului Superior al Magistraturii insistă că nu are dreptul să comenteze, iar în ce privește candidatura lui Corneliu Gurin la funcția de judecător al Curții Constituționale: „că este controlat sau nu este controlat [politic], pe noi nu ne interesează aceasta”.

XS
SM
MD
LG