Jurnaliștii moldoveni şi-au început săptămâna de lucru cu un protest, scrie site-ul de expresie rusă newsmaker.md. Împreună cu activişti civici și politicieni din opoziție, jurnaliştii au organizat un flash-mob lângă clădirea Centrului Global de Afaceri (GBC), deținut de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acțiunea a avut loc după ce gardienii GBC au amenințat jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă” în timp ce încercau să filmeze clădirea. Detaliile acțiunii de protest apar în articolul intitulat „Vreau să filmez totul”.
Andrei Năstase, mulțumit și nu prea de anunțul PAS, este un titlu de pe ziarulnational.md în care este citată o reacţie a liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, la anunțul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) că va merge pe o listă comună cu PPDA în alegerile parlamentare din anul viitor. „Oferta noastră către PAS datează din11 octombrie 2016”, a spus Năstase. „Decizia nu mai poate fi bazată pe sondaje”, a adăugat el, sugerând că nu mai acceptă formula dinaintea prezidenţialelor de anul trecut, când Maia Sandu a insistat ca decizia cine să fie candidatul comun al dreptei să se ia în baza popularităţii din cercetările sociologice.
Publicaţia cu profil economic mold-street.md spune într-un articol, citând concluziile a trei organizaţii neguvernamentale ce monitorizează agenda de reforme europene incluse în Foaia de parcurs asumată de autorităţi, că acestea ar fi fost realizate doar în proporţie de 10%. Documentul include 51 de acţiuni, din care patru nici nu ar fi fost iniţiate, iar celelalte sunt în preces de implementare la diferite etape. Legea privind activitatea bancară, modificarea Codului Muncii, reducerea numărului de licenţe şi acte permisive, reformele din domeniul controlului de stat sunt acţiuni invocate la realizări. În acelaşi timp, experţii şi-au exprimat o serie de îngrijorări ce ar vorbi despre netransparenţa actului legislative, cum ar fi cele referitoare la nepublicarea analizelor pe care s-a bazat reforma guvernului, intenţiile de modificare a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal şi a strategiei de dezvoltare a societăţii civile.
Analistul politic Vitalii Andrievski declară într-un amplu comentariu pe portalul de expresie rusă ava.md că antiratingul liderului PD, Vlad Plahotniuc, ar fi în descreștere, în vreme ce crește „ratingul pozitiv.” Autorul comentariului este de părere că acest lucru se întâmplă datorită faptului că echipa liderului PD a reușit să oprească criza și să obțină rezultate pozitive pe plan social-economic. Cu toate acestea, opinează Andrievski, situația din Republica Moldova nu ar fi putut fi schimbată radical. Andrievski crede că Plahotniuc ar fi victima unei campanii de denigrare, ceea ce nu i s-ar întâmpla însă lui Igor Dodon.
Lui Andrievski i se pare că Plahotniuc ar putea să-și crească ratingul dacă va deține o funcție oficială. Singura asemenea funcție este cea de premier, spune el.
Comentatorul politic Petru Bogatu se întreabă pe portalul deschide.md „de ce au lipsit mastodonții presei filoruse de la întâlnirea cu Băsescu”, referindu-se în editorialul său la discuțiile ex-președintelui român în cadrul unui club de presă cu jurnaliștii de limbă rusă de la Chișinău. „[…] Demidețki, Belcenkova, Vardanean, Petkov, Țârdea, Ostalep și alți absenți (…) Faptul că ei au neglijat ca la comandă întâlnirea cu președintele de onoare al PUN este simptomatic”, scrie Bogatu, fiind de părere că ar fi vorba de „o neparticipare impusă”, de „un boicot dirijat.” În opinia lui Petru Bogatu, în spatele acestei neprezentări colective se întrezărește stilul serviciilor secrete ruse.
„Băsescu un rău necesar” este titlul unui comentariu semnat de jurnalistul Victor Nichituș publicat pe blogul său personal, nichitusvictor.blogspot.md, în care observă că prin criticile indirecte aduse la adresa fostului președinte al României în presa afiliată PDA, Andrei Năstase se alătură socialiștilor moldoveni care solicită ca ex-președintele României să fie declarat persona non-grata în RM. Nichituș sugerează că Andrei Năstase ar vedea un pericol în Traian Băsescu și pentru că acesta ar putea să convingă electoratul Maiei Sandu că RM are nevoie de o alianță a tuturor partidelor pro-europene după 2018.
Comentatorul politic, Nicolae Negru subliniază într-un editorial publicat pe ziarulnational.md că victoria PSRM în viitoarele alegeri parlamentare ar fi dezastruoasă pentru cursul european al Republicii Moldova. „Oricât ar părea de paradoxal, opoziția proeuropeană trebuie să fie interesată ca guvernarea actuală să fie una de succes, să „reabiliteze” democrația și cursul proeuropean”, scrie el. Potrivit lui Negru, un eventual eșec al PD se va răsfrânge și asupra rezultatelor electorale ale celorlalte partide pro-europene. „În timp ce o parte din alegătorii pro-europeni activi consideră PD-ul întruchiparea răului suprem din politica moldovenească, pentru cealaltă parte din alegătorii proeuropeni care nu vor să mai voteze pe nimeni, PAS și alte partide pro-europene se află în aceeași barcă cu PD”, scrie Nicolae Negru.