Linkuri accesibilitate

„Înmatricularea mașinilor din regiunea transnistreană – „cedare nejustificată” (Oazu Nantoi/Ziarul de Gardă)


Economia Moldovei se bazează în continuare în mare parte pe importuri și consum (experții INCE/Radio Chișinău).

„Înmatricularea mașinilor din regiunea transnistreană – „cedare nejustificată” care ar ascunde interese obscure, este opinia analistului Oazu Nantoi, citat de Ziarul de Gardă. Acesta le-a declarat jurnaliștilor că este vorba anume de o cedare fără temei, deoarece nu se referă nici la drepturile omului, nici la soluţionarea conflictului transnistrean. Analistul este de părere că documentele instituționalizează niște acte eliberate de structurile anticonstituționale din stânga Nistrului. „Acest document prin nimic nu ne apropie de soluţionea conflictului şi riscă să devină un precedent periculos pentru Ucraina”, atrage atenția Oazu Nantoi. „Eu nu mă pot duce pe malul stâng să fac agitaţie electorală pentru acele două circumscripţii oferite alegătorilor din stânga Nistrului. Deputaţii din Parlamentului Moldovei nu sunt deloc preocupaţi că lor nu li se permite să păşească pe malul stâng”, mai remarcă analistul.

Revista presei moldovene cu Tamara Grejdeanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

La același subiect, portalul deschide.md titrează „Numere neutre pentru transnistreni // OSCE-ul „joacă” de partea separatiștilor” . Jurnaliștii citează experți de la Chișinău, potrivită cărora, șeful misiunii OSCE în R. Moldova, Michael Scanlan, își asumă prea multe decizii, iar prin acțiunile și declarațiile sale nu face decât să tergiverseze procesul de reglementare a procesului transnistrean. Expertul în securitate Rosian Vasiloi și-a exprimat regretul că autoritățile moldovene nu au consultat cu societatea civilă unele decizii. Referindu-se la o ședință organizată de autorități în ajunul semnării protocolului, acesta a spus că, de fapt, Biroul de Reintegrare a încercat să legifereze ceea ce a fost pe parcursul negocierilor iar societatea civilă a fost invitată ca să fie informată post factum.

Deschide.md mai publică un editorial semnat de Iulian Chifu. Potrivit autorului, în afara unui document al candidatului PL-ului, Valeriu Munteanu, pentru blocarea înregistrării Silviei Radu, nimic nu se prea vede între candidații care contează în cursă și care conduc detașat plutonul. În schimb, continuă acesta, există un cor comun care se luptă pentru... locul 3. Iulian Chifu crede că trena rămasă de la fostul primar Dorin Chirtoacă îl putea aduce pe Valeriu Munteanu, candidatul PL, în poziția a treia. Deasupra lui Andrei Năstase, candidatul PPDA-PAS-PLDM, ceea ce va fi în opinia sa un dezastru pentru candidatul opoziției pro-europene din stradă, prost ales și neconvingător. Editorialistul susține că pentru a pătrunde în turul doi, și a câștiga competiția, trebuia ales un candidat de consens, acceptabil și unioniștilor, și pro-românilor, și pro-europenilor de dreapta.

Jurnal.md îl citează pe expertul român Armand Goșu, în opinia căruia protestele de amploare din Armenia, care s-au soldat cu demisia premierului Serj Sargsyan, vor avea ecouri și în alte state dominate de regimuri autoritare și oligarhice. Expertul atrage atenția că „Revolutia” de la Erevan, indiferent de cum vor evolua lucrurile pe scena politica de aici, va stârni cu siguranța frisoane nu doar în capitalele apropiate Baku și Tbilisi, ci si mai departe, la Chisinau si Kiev, unde nu peste multe luni vor avea loc alegeri, si chiar la Moscova, alegerile locale de aici putând genera o nouă dinamică politică, într-o țară parcă blocată în mica glaciațiune a lui Putin, conchide Armand Goșu.

Jurnaliștii de la Radio Chișinău citează opiniile experților de la Institutul National de Cercetări Economice privind tendințele economice curente. Aceștia notează că economia Moldovei se bazează în continuare în mare parte pe importuri și consum, iar în acest an creșterea producției agricole va fi mai puțin evidentă. Economiștii susțin că salariile vor crește și în acest an cu peste 10%, dar în termeni reali cu aproximativ 5%, la fel ca și remitențele. Experții atrag atenția că suntem în an electoral, iar statistica arată că în asemenea perioade condițiile nu sunt favorabile pentru economie. O altă constatare a economiștilor este că în ultimii 10 ani, economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere anuală medie de 3,7%, dar nu ajuns încă la nivelul de până la declararea independenței.

Agenția de presă „IPN” publică un articol de opinie semnat de Veaceslav Craciun. Autorul constată că în virtutea unor cauze obiective, dialogul cu Comratul, privit de pe pozițiile Chișinăului, nu presupune schimbarea tendințelor curente. Pe de altă parte, continuă comentatorul, se poate presupune că elitele politice naționale dispun de diferite puncte de vedere privitor la viitorul Găgăuziei – începând cu demontarea componentei politice și reducerea regiunii la autonomie culturală până la consolidarea statutului politic în scopul achiziționării unor adepți stabili în persoana alegătorilor găgăuzi. Veaceslav Crăciun este de părere că momentan, Chișinăul nu poate spune că, în persoana Comratului, are un partener unic care ar exprima un punct de vedere consolidat în tot spectrul de subiecte. Există bașcanul cu o poziție, Adunarea Populară a Găgăuziei cu alta, sunt și deputații din Găgăuzia în Parlamentului Moldovei, care se poziționează de partea găgăuză, dar care în virtutea incorporării în structurile politice naționale, așa sau altfel, exprimă interesele de partid, atrage atenția comentatorul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG