Linkuri accesibilitate

„Pseudo-suspendarea temporară” a lui Igor Dodon (Răzvan Voncu/Adevărul)


Grija politicienilor pro-europeni ar trebui să fie acum cum să reactiveze electoratul pro-european (Nicolae Negru/ziarulnational.md).

Decizia de joi a Curţii Constituţionale de a-l suspenda provizoriu pe Igor Dodon este comentată de George Damian pe site-ul moldnova.eu. Jurnalistului i se pare că acest episod denotă o ieşire din cadrul constitutional, iar avertismentul lui e că asta e „riscant pentru toată lumea”. Soluția magică a „suspendării președintelui pe cinci minute” ar arăta, de fapt, crede Damian, că ţesătura constituțională a statului Republica Moldova – și așa destul de firavă! – începe să se destrame. „Constituția Republicii Moldova a ajuns precum mantaua lui Arvinte: tăiată la poale pentru petice la coate, tăiată la mâneci să peticească poalele – și tot așa”, comentează autorul. Indiferent de evoluțiile ce urmează la Chișinău, rămâne impresia că regulile constituționale pot fi și sunt schimbate în funcție de interesele de moment. Ieșirea din cadrul constituțional a principalilor actori politici este un semnal îngrijorător pentru evenimentele ce urmează, mai avertizează George Damian.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct


Răzvan Voncu, comentatorul de la secțiunea bloguri a cotidianului Adevărul, vede şi el laturi mai mult negative în ceea ce numeşte „pseudo-suspendarea temporară” a lui Igor Dodon. În tot cazul nu e un semnal al revenirii Republicii Moldova pe orbita valorilor europene, sugerează conferenţiarul universitar. Conflictul a fost doar înfăţişat ca o nouă bătălie pentru emanciparea Basarabiei din strânsoarea strategică a Rusiei. Părerea lui Voncu e că bătălia de fapt e una fără miză reală. Contează doar baletul. „Cum ministerul e unul major,” scrie e, „şi baletul e puţin mai complicat, desi la fel de primitiv. „Pro-europenii” au nevoie de o „bătălie” împotriva lui Dodon, pentru liniştea Bruxelles-ului, iar Dodon are nevoie de o şmecherie prin care să nu semneze numirea lui Eugen Sturza, pentru liniştea Moscovei. Cu cât taberele fac mai multă risipă de cuvinte grele, de eforturi declarative, cu atât impresia că la Chişinău se dă o bătălie pentru Europa e mai autentică. La arlechini, nevăzuţi de public, păpuşarii râd. În culise, oligarhia îşi vede de treabă. Colhozul merge înainte, spre noi şi noi succese.”

În tribuna.md, Dumitru Spătaru se referă într-un comentariu la anunţul făcut de Partidul Acţiune şi Solidaritate despre disponibilitatea formațiunii de a participa la următoarele alegeri parlamentare împreună cu PPDA. „Încerc să mă dumiresc ce e cu acest anunţ, dar impresia mea este că acest DA al PAS a fost spus cu jumătate de gură, oarecum forţat şi nici pe departe nu poate fi considerat un DA în adevăratul sens al cuvântului”, scrie Spătaru.

Concluziile autorului sunt că PAS a fost nevoit să vină cu acest comunicat, dat fiind faptul că creştea presiunea pe partid. La fel, Spătaru crede că PAS de pe acum încearcă să stabilească reguli de joc, care se pare nu sunt agreate de PDA, iar aceasta înseamnă că decizia PAS nu a urnit deloc carul din loc. Părerea autorului e că, dat fiind faptul că PAS nu va avea capacitatea de a prelua puterea de unul singur, trebuie sau să bată palma de pe acum cu PDA, sau să-i permită PDA să-şi urmeze propria cale, astfel sporind şansele ca Moldova după alegeri să aibă la putere o guvernare pro-europeană. Mergând în umbra PAS şi fiind abandonat sau impus să se distanţeze în ultimul moment,mai crede autorul, PDA doar va ajuta PAS să ia cu câteva mandate în plus. Ceea ce pentru electoratul pro-european din Moldova nu va însemna mai nimic.

După 60 de ani de pace și prosperitate, Europa revine la o problemă veche – naționalismul secesionist, avertizează Dionis Cenuşă într-un comentariu publicat pe site-ul ipn.md. Chiar dacă acesta nu a putut fi tratat până la capăt, datorită proiectelor de coeziune și dezvoltare regională, a promovării diversității și a coexistenței multiculturale, nivelul naţionalismului în Europa a fost menținut la proporții tolerabile pentru funcționarea normală a democrațiilor europene în cadrul Uniunii Europene. Rusia vede în renașterea naționalismului în Europa beneficii geopolitice și economice. Prin filiere populiste și/sau anti-europeane, eforturile rusești sunt de a slăbi UE. Orice formă de destabilizare a UE constituie pentru Moldova o provocare majoră, mai scrie Cenuşă, cu efecte imprevizibile pentru dezvoltarea și chiar de securitatea țării.

Plahotniuc trebuie să meargă la discuții cu Maia Sandu, scrie Nicolae Negru în editorialul său din ziarulnational.md. Autorul porneşte de la premisa că grija politicienilor pro-europeni ar trebui să fie acum cum să „reactiveze” electoratul pro-european cuprins de lehamite și dezgust. Și tactica partidelor de opoziție pro-europeană, care demonizează PD-ul, și tactica PD care demonizează PAS-ul și celelalte partide proeuropene lasă puține șanse pentru o astfel de reactivare, de părere Negru. El sugerează PD să-și revizuiască tactica, să-și asume un rol exemplar, în numele integrării europene, să înceteze hărțuirea PAS și a celorlalte partide de opoziție, a primarilor și funcționarilor care nu vor să adere la PD. Și, da, să reformeze justiția.

XS
SM
MD
LG