Linkuri accesibilitate

„Până nu vor demonstra că sunt pro-europeni în fapte, nu în vorbe, atitudinea față de ei nu se va schimba nici la Bruxelles, nici la București..” (N. Negru/Ziarul Național)


Numărul investitorilor, interesați să investească în țara noastră și volumul investițiilor sînt infime (eco.md).

Partidul Democrat şi-a schimbat strategia politică. Cu această constatare îşi începe un comentariu pe tribuna.md Dumitru Spătaru. El crede că PD a făcut o turnură radicală şi încearcă să se orienteze acum strict pe necesităţile cetăţenilor, identificate probabil în cadrul anumitor exerciţii sociologice, iar lupta politică cu oponenţii, pe care nu a abandonat-o în totalitate, a lăsat-o totuşi pe planul secund. PD practic nu mai polemizează cu oponenţii, înţelegând că orice polemică de acest fel mai degrabă avantajează opoziţia decât guvernarea, scrie Spătaru. A ignorat în totalitate propunerea PDA de a organiza un referendum în problema sistemului electoral, ca şi iniţiativa socialiştilor de a colecta semnăturile cetăţenilor în favoarea formei prezidenţiale de guvernare. O altă concluzie a autorul e că dacă anterior PD încerca să „rupă” câte puţin de peste tot – şi de la electoratul pro-Est, şi de la electoratul pro-Vest, şi de la cel conştient, şi de la cel mai puţin conştient, şi de la electoratul pragmatic, şi de la cel visător, emotiv, euphoric, acum acest partid îşi axează în totalitate efortul pe electoratul european pragmatic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00


Nicolae Negru revine, în ziarulnational.md, la cazul lui Andrei Brăguță (tânărul decedat în izolatorului de detenție provizorie unde fusese plasat pentru că ar fi încălcat regulile de circulație și nu s-ar fi conformat somațiilor poliției). După ce a privit imaginile video - șocante, înspăimântătoare, dar și rușinoase – Negru constată că ele spun totul despre respectarea drepturilor, a demnității umane în sistemul penitenciar din Republica Moldova. În continuare, Negru se concentrează pe declaraţia lui Andrian Candu că nu vede vreun folos în demisii politice sau de onoare. „Firește, nu e niciun folos de demisia cuiva care nu are onoare sau se consideră infailibil, sau crede că a făcut totul pentru ca un Brăguță să scape viu din sistem”, polemizează negru cu speakerul. „Până nu își vor face mea culpa, până nu vor demonstra că sunt proeuropeni în fapte, nu în vorbe, atitudinea față de ei nu se va schimba nici la Bruxelles, nici la București, nici la Chișinău. Lucrul acesta nu se va întâmpla repede, dacă e să judecăm după reacția guvernării la cazul Andrei Brăguță”, este de părere Nicolae Negru.

Anticoruptie.md anunţă într-un articol că Gheorghe Popa, primul magistrat prins în flagrant cu mită şi condamnat în 2014 de către Judecătoria sectorului Buiucani la şapte ani de închisoare cu executare, apoi achitat de Curtea de Apel Chişinău şi de Curtea Supremă de Justiţie, cere să-i fie achitate salariul, dar şi alte plăţi care i se cuvin pentru cei trei ani şi 10 luni, cât a lipsit de la serviciu din cauza dosarului penal. Subiectul va fi discutat marţi, 31 octombrie, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Publicaţia aminteşte că acesta a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru că, în octombrie 2013, aflându-se în biroul său de serviciu din cadrul Judecătoriei Teleneşti, având spre examinare o cauză civilă privind încasarea datoriei, a acceptat de la pârât, prin intermediul avocatului său, 200 de dolari pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului. După ce a scos cererea reclamantului de pe rol, a doua zi, în biroul său, Gheorghe Popa ar fi primit banii de la apărător, fiind documentat şi reţinut în flagrant. Instanţa de fond l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel Chişinău l-a disculpat. Instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că fapta judecătorului de la Teleneşti, suspendat din funcţie, nu a constituit o infracţiune, ci o contravenţie, iar procesul contravenţional a fost încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie, se precizează în articol.

La peste şapte luni de la depunerea declaraţiilor de avere şi interese ale procurorilor, acestea au fost publicate integral pe site-ul Autorităţii Naţionale de Integritate, iar zdg.md le-a scanat şi vă prezintă într-un proaspăt articol informaţii despre veniturile şi achiziţiile din 2016, raportate de procurorii care conduc cele mai importante procuraturi din R. Moldova. „Procurorul general şi-a vândut anul trecut maşina, cumpărându-şi o motocicletă. Alţi procurori-şefi au raportat în declaraţiile de avere şi interese faptul că, în 2016, au achiziţionat maşini noi sau apartamente. Familia şefului Oficiului Ciocana al Procuraturii mun. Chişinău, de exemplu, a cumpărat un BMW X5, fabricat în 2016, cu 1,1 milioane de lei, în timp ce şeful Procuraturii mun. Chişinău a raportat venituri de milioane de lei din diverse tranzacţii imobiliare”, se arată în articolul publicat de Ziarul de Gardă.

Muntele a născut un șoarece: mega-evenimentul Moldova Business Week a atras doar două investiții de 1,5 milioane de dolari, scrie publicatia cu profil economic eco.md. Este vorba despre două companii italiene, care și-au exprimat intenția de a veni cu investiții în Republica Moldova. Acestea intenționează să investească în agricultura ecologică și în prelucrarea fierului și oțelului. „O companie va investi peste un milion de euro și se va specializa în creșterea grâului, porumbului și altor produse bio, care vor fi exportate pe piața Uniunii Europene iar cea de a doua companie va investi circa 500 mii euro. Este vorba despre un grup mare de producători din Torino, ce vor deschide o fabrică de prelucrare a fierului și oțelului”, este citat Vitalie Zaharia, directorul general al MIEPO referindu-se la rezultatele săptămânii de afaceri desfășurate nu demult la Chişinău. Numărul investitorilor, interesați să investească în țara noastră și volumul investițiilor par infime dacă ținem cont de amploarea evenimentul organizat de MIEPO: peste 900 de oaspeți din care 40% - companii străine, scrie eco.md.

XS
SM
MD
LG