Linkuri accesibilitate

„Poziția șefului PSD se clatină cât se poate de serios” (Evenimentul zilei)


Arestarea la București a jurnalistului turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România (g4media).

Presa de la București, în speță site-ul g4media, informează că președintele moldovean Igor Dodon se folosește de figura domnitorului Ștefan cel Mare în lupta electorală. A declarat anul 2019 „Anul Ștefan cel Mare”, iar jurnaliștii reamintesc că Ștefan a fost și în grațiile conducătorilor Uniunii Sovietice, ca „o încercare oficială de a crea o nouă identitate specific moldovenească, pentru a-i separa pe moldoveni de fostele lor legături româneşti”. De aici și negarea asemănărilor cu limba şi cultura română. „Experţii, scrie g4media, se tem că argumentele cu privire la conducătorii medievali vor conduce campania electorală în direcţia disputelor interetnice, vor diviza alegătorii pe liniile pro-rusă şi pro-românească/europeană şi vor distrage atenţia publicului de la programele electorale reale şi de la soluţiile de care ţara săracă are nevoie”.

Pe același site se scrie despre arestarea la București a jurnalistului turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul președintelui turc Regep Erdogan. Sunt amintite statele care au expulzat cetățeni turci la cererea liderului de la Ankara: Republica Moldova, care a fost criticată atât de societatea civilă cât și de cancelariile europene, Kosovo (un stat încă nerecunoscut de România) și Mongolia. „Zaman România publică materiale pro-Gulen și anti-Erdogan”, se mai precizează în aceeași știre.

Vâlvă mare la București după ce opoziția parlamentară a încercat azi să-i debarce de la conducerea Camerei Deputaților pe președintele Camerei, Liviu Dragnea, lider al Partidului Social-Democrat) și pe vicepreședintele Florin Iordache (deputat PSD). Recent, PSD a pierdut patru parlamentari care s-au dus la Pro România, partidul fondat de fostul premier Victor Ponta. Episodul este relatat de toate publicațiile, cu accente diferite însă. „S-a unit Opoziţia. «Dragnea şi Iordache, revocaţi de drept. Majoritatea care a sufocat România nu mai există. Este cea mai mare victorie a Opoziţiei»” – este titlul articolului din Adevărul care citează declarațiile făcute de Raluca Turcan, liderul grupului parlamentar liberal din camera inferioară. Ea susține că Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt „revocaţi de drept“ din funcţiile pe care le au în conducerea Camerei Deputaţilor, cu toate că nu a fost dat votul final. Iar votul nu s-a dat pentru că vicepreședintele Camerei, Florin Iordache, a refuzat să supună la vot această propunere pe ordinea de zi.

„Liviu Dragnea a rămas președinte al Camerei Deputaților, în ciuda anunțului contrar făcut de mai mulți lideri PNL. Totuși, poziția șefului PSD se clatină cât se poate de serios, iar oamenii din partid știu bine asta”, scrie Evenimentul zilei. Ziarul preia însă și ceea ce a aflat publicația Capital din surse PSD care-și păstrează anonimatul : „Liviu Dragnea a rămas preşedinte al Camerei Deputaţilor doar pentru că Florin Iordache «a lucrat cu tupeu maxim şi nu a vrut să pună pe ordinea de zi revocarea şefului său»”, spune o sursă. „Mai este şi problema cu partidul lui Ponta. Au fost prezenţi absolut toţi ai lui azi. A contat. Nu s-a întâmplat azi revocarea, dar e o chestiune de timp”, a declarat un alt pesedist. O altă voce anonimă susține că „Dragnea nu se mai poate baza nici pe sprijinul UDMR şi al minorităţilor care se duc oricum după cum bate vântul şi simt că Dragnea sângerează. În ceea ce priveşte ALDE, principalul aliat al PSD, poziţia multora din partid este ştiută împotriva liderului PSD şi se aşteaptă doar semnalul de la Călin Popescu Tăriceanu”.

XS
SM
MD
LG