Linkuri accesibilitate

Restrângerea forțată a presei independente (G4Media, „22”)


„O rușine!” Poliția și vandalizarea cimitirului evreiesc de la Huși (Radu F. Alexandru/ziare.com).

Potrivit analistului Iulain Chifu, care scrie pe blogurile Adevărul, ar trebui să fi început săptămâna decisivă pentru negocierile politice de la Chișinău în vederea formării unei majorități parlamentare. Liniștea nu miroase-a bine, se pare că tuturor le e clar că e nevoie de anticipate, numai felul în care își văd abordate campaniile electorale diferă: unii vor merge pe aceeași linie de inflexibilitate (probabil opoziția pro-europeană), ceilalți se prefac că sunt flexibili, mimează negocieri care să lase impresia că s-ar putea realiza o coaliție. „Suspendarea de facto a Parlamentului comunică mesaje foarte complicate publicului, scrie Chifu. […] efectele secundare ale tărăgănării […] sunt două: o subminare profundă a regimului democratic, prin absenţa funcţionalităţii mecanismului de atribuire a puterii imediat după exercitarea votului; apoi dezvoltarea ideii că se poate trăi şi funcţiona şi fără aparatul Legislativ ales”.

Radu F. Alexandru scrie pe site-ul ziare.com despre cum au soluționat autoritățile cazul de vandalizare a Cimitirului evreiesc din Huși: au găsit vinoovații – trei liceeni care ar fi jucat fotbal printre morminte. Fostul senator este indignat: „73 de monumente tombale de piatră au fost sfărâmate în demonstrația oferită morților de trei puștani imberbi? E de imaginat o inepție (mă abțin și nu folosesc cuvântul cel mai potrivit, „imbecilitate”) mai mare decât cea încropita de „specialiștii” IPJ Vaslui?! Cât de retardați ne consideră acești oameni ca să-și permită să încerce să ne bage pe gât o asemenea enormitate?”. Presupunerea comentatorului este că ar putea fi vorba de cu totul alți vinovați, ca autoritățile să-i acopere. Ancheta caută doar să bagatelizeze problema gesturilor antisemite. Or, arată Radu F. Alexandru, „cu două zile înainte, a fost profanată camera mortuară a cimitirului. Un act de o gravitate maxima și a cărei conotație exclusiv antisemită nu putea lăsa nicio îndoială asupra sensului ei. După un asemenea act, ar fi fost normală și obligatorie sporirea măsurilor de siguranță pentru locul în care își dorm somnul de veci evreii care au trăit în Huși de sute de ani? Răspunsul, logic, nu poate fi decât unul - realitatea este că nu s-a făcut nimic din ceea ce trebuia făcut”.

Două articole vorbesc despre restrângerea forțată a presei independente. G4Media informează că atacurile liderul PSD Liviu Dragnea asupra G4Media și a jurnalistului Dan Tăpălagă figurează în raportul Freeex – Libertatea presei în România 2018 – 2019. Amenințările la adresa altor jurnaliști sunt și ele detaliate în acest document, care remarcă „mobilitatea” crescută a jurnaliștilor „mulți dintre aceștia orientându-se spre alte redacții sau proiecte, eventual în domenii conexe”, după cum observă că „Mai mulți oameni din presă au devenit membri de partid și și-au anunțat înscrierile în cursele electorale”.

Smaranda Vultur scrie în revista „22” despre campaniile de compromitere duse împotriva unor personalități de marcă. Horia-Roman Patapievici s-a retras din viața publică cu mai mulți ani în urmă, acum, și Andrei Pleșu. Să nu uităm cum erau tratați în anii nouăzeci de presa puterii (aceeași putere de azi !) Corneliu Coposu, Regele Mihai, Doina Cornea, Ticu Dumitrescu. Și totuși, scrie Smaranda Vultur. „Nici în cele mai negre viziuni nu mi-aş fi putut imagina […] că în Vinerea Mare şi prin asociere directă cu tema înaltă a Răstignirii, foştii deţinuţi politici vor fi invitaţi ca să li se plângă pe umăr la o emisiune a Antenei 3, girată între alţii şi de Marius Oprea. Asta da «banalizare a răului»”.

XS
SM
MD
LG