Linkuri accesibilitate

În cei 27 de ani de existență, PSD s-a dovedit total impenetrabil la ideile democratice (Andreea Pora/22)


Revista presei românești

Nu se găsește niciun comentator în presa centrală care să vadă vreun folos în ce a făcut Partidul Social Democrat în ultimele zile. S-a ajuns la o situație ridicolă, scrie Florin Ghețău în „Suplimentul de cultură”: un partid care a câștigat confortabil alegerile se căznește acum să-și dea jos propriul guvern. PSD a introdus moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu, din care nu mai fac parte decât doi oameni – premierul și ministrul comunicațiilor, singurii care au refuzat să demisioneze la cererea lui Liviu Dragnea. Că moțiunea trece sau e respinsă, totuna, arată Cristian Câmpeanu în revista „22”. Dacă trece, PSD se va scinda după, pe linia de fractură Grindeanu-Victor Ponta. Partidul va avea dificultăți să formeze o majoritate în parlament. Așa s-ar explica negocierile (deja eșuate) cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Ce se întâmplă dacă e respinsă moțiunea? Intră în joc președintele Klaus Iohannis, care după două nominalizări proaste de premier făcute de Dragnea, va ridica nivelul garanțiilor. Nici alegeri anticipate nu vor fi, crede Câmpeanu, așa că un alt guvern PSD ar fi susținut de o majoritate mult mai fragilă.

Ion M. Ioniță scrie pe blogurile „Adevărul” că modul în care a încercat PSD să negocieze cu UDMR e scandalos. În schimbul susținerii moțiunii, de care Dragnea avea nevoie, au fost puse urgent pe ordinea de zi de astăzi acte normative înghețate de ani de zile, cerute demult de maghiari. A fost cât p-aci să fie adoptat statutul minorităților, înghețat de 10 ani. E grav că s-a intenționat adoptarea lui fără dezbatere, adică în regim de urgență. S-au trecut, spune Ioniță, toate liniile roșii.

În revista „22”, Andreea Pora face bucla celor 27 de ani de existență a PSD: partidul s-a dovedit total ”impenetrabil la ideile democratice, la valorile care guvernează clubul european și la principiile unui stat de drept”. Nu a reușit să atragă de partea sa elitele luminate, preferând să rămână legat de un electorat sărac și prost educat. Acum a dat și peste marele ghinion, care e președintele Liviu Dragnea: ”Produs de joasă extracție al partidului, modest intelectual prin comparație cu ceilalți lideri, (el) și-a transformat complexele de inferioritate în unele de superioritate. Bolnav de autoritarism și de frică, Dragnea este primul din istoria FSN-PSD care stă cu un picior în pușcărie și cu altul pe gâtul guvernului”. Andreea Pora vede totuși și ceva bun: pentru prima oară, ”populația, în special electoratul PSD, a avut istorica ocazie să vadă în direct, pe viu, oribila colcăială din măruntaiele colosului. Să asiste la spendoarea viermuielii de interese, potlogării, ticăloșie și lipsă de scrupule ale marelui partid care domină constant România de 27 de ani. Să înțeleagă că PSD este, indiferent de lider, aceeași mizerie”.

Peste degringolada din PSD, RTV, post patronat de celebrul inculpat pentru corupție Sebastian Ghiță (deocamdată fugar în Serbia) a aruncat o fumigenă, consideră analiștii: înregistrări audio, neautorizate, de la ședințele de lucru ale Direcției Naționale Anticorupție. Alina Mungiu Pippidi, în „Adevărul” (pe blog) și Ramona Ursu în „22”. spun că miroase a diversiune. Ce le spune acolo colegilor săi Laura Codruța Kovesi, procurorul general anticorupție, nu e trafic de influență și politizare, ci se ca încadrează în fișa postului. Oricum, îi avertizează Mungiu-Pippidi pe pesediști, chiar dacă o schimbați și cumva intră în politică, o să regretați că n-ați lăsat-o la DNA.

XS
SM
MD
LG