Linkuri accesibilitate

Cum a reflectat presa rusă manifestațiile de protest din România (Adevărul)


Situația opoziției din România (Teodor Tiță/Dilema Veche).

Ziarul Adevărul publică o analiză despre felul cum a reflectat presa rusă manifestațiile de protest din România. Analiza este realizată de LARICS - Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, „prima instituţie din România dedicată explicit cercetării dezinformării şi războiului informaţional”, după cum se precizează în Adevărul. Oficial, Ministerul de Externe de la Moscova a transmis în februarie un comunicat care exprimă „încrederea că actuala guvernare a României va găsi o cale să evite dezbinarea societăţii şi să soluţioneze situaţia internă dificilă”, dar face și observația că, în ultimii ani, liderii României „au fost prea preocupaţi cu construirea unui duşman mitic, Rusia” și „au trecut cu vederea problemele propriei ţări”. Până la această poziție oficială, televiziunile rusești au relatat zi de zi, și nu oricum. Opinia publică din Federația Rusă a fost ghidată treptat către percepția dorită de Kremlin. Autoarea analizei, Tatiana Cojocari, explică: cea mai mare parte a mass media din Rusia se află în proprietatea statului și domină masiv topurile audiențelor. Drept urmare, temele dominante în presa rusă ar fi, în acest moment, iată „ce se întâmplă cu ţara cu care de curând visa să se unească ţara vecină, Moldova”. Sau: România este o țară dezbinată, românii sunt la fel de nemulțumiți ca în decembrie 89. „Cea mai săracă țară din Uniunea Europeană” ar fi ajuns din nou în pragul revoltei populare împotriva regimului de la București.

România liberă a postat aseară târziu în ediția online o analiză despre „microterorism”, pornind de la atacul de ieri din centrul Londrei, când o mașină a intrat în mulțime, a omorât doi oameni și a rănit patruzeci. Începând din 1981, teroriștii au folosit adesea camioanele în atentate, dar umplute cu explozibil și țintind mai ale sedii ale unor instituții. Împotriva acestui gen de atacuri, contraterorismul a creat diverse sisteme de apărare. Noua metodă, numită „mașina de secerat” (oameni), e deocamdată imparabilă. Atentatorii sunt cel mai adesea „lupi singuratici” sau chiar persoane cu dezechilibre psihice, care își declară în ultimul moment apartenența la grupările teroriste și sunt acceptați de acestea, pentru că le fac propagandă pe gratis.

Două din comentariile de politică internă de azi discută situația opoziției din România. În Dilema Veche, Teodor Tiță consideră că fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, a făcut și face încă, din motive cam neclare, destul rău opoziției anti-PSD. Când Dacian Cioloș a refuzat să intre în campania electorală ca potențial viitor premier susținut de liberali, Partidul Național Liberal a fost practic lăsat în ofsaid. Acum, arată Teodor Tiță, celălalt partid de opoziție, Uniunea Salvați România, e pus la încercare tot de Cioloș. Fostul premier a fost în cele din urmă invitat să adere la USR, dar ezită.

Dan Tapalagă crede că doritul „mariaj” este blocat mai degrabă din cauza lui Nicușor Dan. Într-un interviu difuzat ieri de Hotnews.ro în format video și prezentat astăzi în transcriere, îl întreabă de ce nu a îmbrățișat din proprie inițiativă ideea cooptării lui Dacian Cioloș. Se teme cumva că îi va „fura” partidul”? Nu, dar USR e un partid încă necoagulat doctrinar, iar o personalitate de notorietatea lui Dacian Cioloș ar risca să-l „remorcheze” prematur - este în esență, răspunsul lui Nicușor Dan.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG