Linkuri accesibilitate

Trei măsuri foarte curajoase ale guvernării de la Chișinău (stiripesurse.ro)


De ce ședința guvernelor român și moldovean a avut loc la Piatra Neamț și nu la Iași? (România liberă)

Pe site-ul stiripesurse.ro, Cristian Hrițuc laudă trei măsuri foarte curajoase luate în ultima vreme de guvernul și Parlamentul de la Chișinău: Nota de protest înaintată Moscovei cu privire la tratamentul de care „beneficiază” oficialii moldoveni când sunt în vizită pe teritoriul rus; deconspirarea publică a fostului deputat Iurie Bolboceanu ca spion rus și, recent, refuzul Moldovei de a participa la reuniunea Comunității Statelor Independente.

Comentatorul României libere Sabin Gherman critică în tonuri foarte acide decizia guvernului de la București de a ține ședința comună de ieri cu executivul din Republica Moldova la Piatra Neamț și nu la Iași. Motivul nedeclarat ar fi că primarul Iașilor, Mihai Chirica, e cam indezirabil în PSD. El, spune comentatorul, „şi-a luat în serios rolul de om liber şi a arătat (...) ceea ce o ţară întreagă, ambasade, guverne de peste mări, organizaţii politice europene au arătat: că eliberarea corupţilor din puşcării nu este o prioritate”. Premierul Grindeanu ar fi trebuit, dimpotrivă, să fi pus demult la cale întâlniri cu primăria Iașilor, împreună cu universităţi şi oameni de afaceri, și să vadă cum poate coopera mai bine România cu Republica Moldova. N-a făcut-o. Probabil, scrie Gherman, s-a temut să nu fie întrebat la Iași de ce toate cele șase județe ale Moldovei de Nord au primit laolaltă un buget mai mic decât al județului Teleorman, locul de baștină al liderului social-democrat Liviu Dragnea.

Eurovision Song Contest, concursul organizat anul acesta în Ucraina, a devenit prima ilustrare a „fazei pe cultură” din războiul informațional declanșat de Rusia, scrie Traian Danciu în Adevărul. E vorba de decizia de ultim moment a Rusiei de nu boicota Eurovision, ci de a trimite o tânără cântăreață în scaun cu rotile. Problema e că Iulia Samoilova a cântat și în Crimeea, și anume după anexarea abuzivă de către Rusia, iar legislația în vigoare a Ucrainei refuză accesul în țară „cetăţenilor ruşi care susţin anexarea peninsulei, respectiv celor care păşesc în Crimeea direct de pe teritoriul Rusiei”. Comentatorul crede că întreg scandalul a fost premeditat de Moscova. Ucraina are de ales între a accepta să-și încalce propriile legi înscriind-o pe rusoaică în concurs, sau a fi acuzată de „cinism”, mai ales că Eurovision are loc anul acesta sub emblema diversității. De fapt, scrie Traian Danciu, „<războiul cultural> este (...) doar un alt front al conflictului dintre Europa şi Rusia”. „În Rusia s-au (...) închis ziare şi posturi tv, scriitori şi jurnalişti incomozi sunt ameninţaţi sau chiar omorâţi. În teatre şi cinematografie s-a pus accentul pe tradiţionalism(...). Ultimul exemplu a fost încercarea Rusiei de-a interzice în cinematografele naţionale producţia Disney Frumoasa şi Bestia pentru că ar conţine o scenă încadrată la aşa-numita propagandă gay“. „Această luptă culturală nu a fost gândită (de Rusia) doar pentru scopuri interne, ci cu bună-ştiinţă şi pentru că ea poate fi exportată cu precădere în estul Europei”.

XS
SM
MD
LG