Linkuri accesibilitate

România, într-o criză politică atipică (ziare.com)


Strecurată pe stiripesurse.ro a apărut informația că la Chișinău e în discuție o inițiativă legislativă a democraților, care interzice propaganda pro-rusă. ”Va fi permisă emiterea programelor analitice, știrilor, și emisiunilor cu caracter militar doar cu referire la țările membre UE, SUA, Canada și alte state care au semnat Convenția europeană pentru televiziune transfrontalieră”, a declarat președintele parlamentului Andrian Candu. Pentru încălcări ale legii sunt prevăzute de la amenzi până la ridicarea licenței de emisie. Decizia, se spune în această știre, ”poate fi citită și ca un nou gest (dintr-o serie mai lungă) de apropiere față de Occident”. Pot surveni ”reacții furioase din partea Rusiei cât și a președintelui pro-rus Igor Dodon. Dincolo de efectele geopolitice, noua lege va avea efecte și în campaniile electorale, deoarece o parte din simpatia pentru Partidul Socialiștilor (Dodon) se datorează legăturilor acestora cu Rusia”.

România e într-o criză politică atipică. Coaliția de guvernare i-a retras aseară sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, sub motive pe care acesta le respinge (neîndeplinirea unor puncte din programul de guvernare, dar și faptul că nu ar fi strâns legăturile cu Rusia). Comentatorii sunt descumpăniți, pe de o parte, de ieșirea bruscă a lui Grindeanu de sub tutela șefului său de partid Liviu Dragnea, pe de altă parte, de strategia aparent perdantă pe care și-a ales-o Dragnea. Chiar dacă va reuși să îl îndepărteze pe premier, cert este, scrie Iulian Leca pe ziare.com, că ”seful PSD va ieși mult mai slăbit indiferent de cum se va sfârși povestea schimbării Guvernului”.

Pentru conflictul dintre șeful partidului și premier, presa formulează ipoteze, dar exprimă și îndoieli. Cătălin Prisăcaru scrie în România liberă: ”După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării. De ce abia acum?”

Totuși, pe Ioana Ene, de la ziare.com, premierul a convins-o: Grindeanu ar fi vorbit ”ca un lider PSD autentic. Unul care s-a adresat bazei partidului, primarilor PSD (...) Un lider PSD pe stil nou, pro-european, pro-american, în opoziție cu un Dragnea care schimba premierul pentru că nu a fost întărită relația cu Federația Rusă”.

În revista 22, Andreea Pora merge pe ideea că tot scandalul poate fi doar perdea de fum peste eșecul legii salarizării. Sindicatele încep să se agite după cacealmaua majorărilor substanțiale de salarii promise de la 1 iulie, apoi amânate. A mai venit și neașteptata susținere a președintelui american Donald Trump pentru campaniei anticorupție din România. În cele șapte luni de guvernare, arată Pora, PSD a și înțeles multe: că ”interesele curat-murdare” nu se rezolvă prin ordonanțe de urgență adoptate pe furiș, ”noaptea ca hoții”, ci în Parlament. Tocmai de aceea l e pe cale să fie adoptată o lege care să vină de hac viitorilor protestatari: se îngrădește drastic activitatea ONG-urilor. A celor care nu sunt cu PSD, desigur.

Raluca Ion reamintește pe site-ul republica.ro două mesaje pline de vervă transmise premierului Sorin Grindeanu: „Sorine, clipeşte de două ori dacă vrei să te salvăm” (de Dragnea) – i-au spus manifestanții, iar ieri, în fața Parlamentului, s-a strigat: „Dragnea, nu fi trist, Grindi e acum #Rezist”.

XS
SM
MD
LG