Linkuri accesibilitate

România dă din nou un spectacol „dizgrațios” (Răzvan Voncu/Adevărul)


„Nu este o bătălie între bine și rău, între salvatori ai democrației și pucisti” (Dan Tapalagă/Hotnews.ro).

Criză politică în România. În așteptarea votului de miercuri pe moțiunea de cenzură introdusă de Partidul Social-Democrat împotriva propriului guvern, au mai multe de spus știriștii, care țin presa contectată la negoțul feroce cu voturi din aceste zile. Câți parlamentari PSD și ALDE nu vor vota moțiunea? Câți ar putea smulge opoziția de la actuala putere și, invers, PSD și ALDE de la opoziție?

În toată agitația, Răzvan Voncu observă că, din nou, nimeni nu se gândește ce-or crede cei din Basarabia. După ce că, scrie Voncu la secțiunea de bloguri Adevărul, „țara noastră nu este cunoscută basarabenilor decât în clişee, de la jandarmul român [...] din proza lui Ion Druţă la boierii fascişti, din Ilf şi Petrov”, acum România dă din nou un spectacol „dizgrațios”. „Românitatea” nu e reprezentată de Ana Blandiana şi Dan Grigore, Horia Roman Patapievici şi Mircea Cărtărescu, Călin Peter Netzer şi Andrei Pleşu, ci de alde „Dragnea şi Grindeanu, Carmen Dan şi Sevil Shhaideh, Viorica Dăncilă (?!) şi Victor Viorel Ponta”. „Reticenţa faţă de reunificarea ţării şi scorurile mari pe care le iau tiriplicii pro-ruşi sunt alimentate şi de mahalageala care izbucneşte, din când în când, la Bucureşti, de sub pojghiţa subţire a europenismului nostru”, scrie bloggerul de la Adevărul.

Dan Tapalagă, pe Hotnews.ro: „e cam dificil de explicat afară de ce un guvern care și-a pierdut sustținerea politică nu pleacă. Noroc că e foarte ușor de înțeles de ce nu e bine să conduca țara (Liviu) Dragnea, Badalău, Stanescu și Olguța (Vasilescu)”. „Nu este o bătălie între bine și rău, între salvatori ai democrației și pucisti”. „Dacă moțiunea trece, Dragnea ajunge stapân peste toată țara iar influența liderului PSD va crește enorm. Va fi văzut drept omul care a învins Sistemul. Dacă Grindeanu si Ponta vor conduce mai departe Guvernul, n-avem mari motive de bucurie. Interesele celor doi se suprapun până la un punct, dacă vorbim de justiție, cu ale liderului PSD”, Liviu Dragnea.

Cam aceeași părere și la Răzvan Chiruță, în România liberă: „Deși încă nu e clar cine va câștiga la ei, (la PSD) noi pierdem sigur”. „Războiul din PSD trebuie privit cu reținere. Acest partid nu va muri în conflictul dintre Dragnea și Grindeanu, dar nici nu se va reforma indiferent care tabără câștigă. [...] Soluția pentru noi nu vine din PSD, ci din afara lui. Deocamdată, însă, mai avem de așteptat”.

În Adevărul, Cristian Unteanu se referă la consecințele acestei crize asupra imaginii României în ochii partenerilor euro-atlantici. E grav că se invocă una-două dominația „Sistemului”. Acum, când s-a cam revenit la reflexele de apărare din timpul Războiului Rece, dacă spui că „Sistemul (de presupus format din foşti securişti presupuşi a fi deţinătorii secretului elixirului de viaţă veşnică) conduce totul” apar în mod firesc dubii legate de capacitatea României de a fi un partener loial și eficient în reacții. Chiar săptămâna asta, când România de fapt nu are guvern, președintele țării merge la Consiliul European unde se iau decizii cruciale, pe care guvernul ar trebui să le susțină. „Vom plăti asta, scrie Unteanu, după cum am plătit şi celelalte toate din trecut”.

XS
SM
MD
LG