Linkuri accesibilitate

Acceptarea lui Marius Tudose ca premier, „o posibilă capcană politică pentru Klaus Iohannis” (România liberă)


„De ce l-a ales Dragnea pe Tudose?” (Adevărul)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier înaintată de coaliția PSD-ALDE, și anume fostul ministru al economiei din guvernul Grindeanu, Marius Tudose. Comentariile din presă sunt toate marcate, în diferite grade, de iritare: președintele a lăsat baltă, socotesc jurnaliștii, exigențele pe care le formulase în legătură cu următorul premier - să fie o persoană integră și care să fi dovedit competențele necesare.

„Cum să fie integru un om care și-a cumpărat lucrarea de doctorat, a avut ghinionul să cumpere una plagiată și la un moment dat a cerut să-i fie retras titlul de doctor?”, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com. Și cum poate fi considerat competent când, la celebra evaluare a miniștrilor din cabinetul Grindeanu, Tudose a obținut zero la rubrica realizări? „Mă tem că Președintele a ratat o șansă uriașa de a-și ține aproape electoratul (...) Pentru că oricâte tumbe extraordinare faci la Washington și Berlin, alegerile aici le câștigi sau le pierzi, și trebuie să se ducă să te voteze cei cărora le-ai livrat în bună pace cu Dragnea un premier comparativ cu care Nicolae Văcăroiu ar putea deveni o lumină”.

Exprimată mai mult sau mai puțin calm, ideea apare la toți jurnaliștii. Cei ai României libere și-au postat încă aseară considerațiile pe Facebook, iar ziarul le-a alăturat într-un grupaj. „Speranța mea, scrie directorul editorial Sabin Orcan, era în bunul simț al lui Iohannis. În criteriile de integritate și competență pe care le clamase. În afirmația lui că un politician dovedit ca plagiator trebuie să dispară din politică. (...) Aș! Trăim în țara lui Nenea Iancu, în care sloganul <pupat toți piața endependenți> e mai actual ca oricând”. Trist, foarte trist, a scris Răzvan Chiruță încă înainte ca numele noului premier să fie anunțat. Redactorul șef al României libere vedea acceptarea lui Marius Tudose ca premier drept „o posibilă capcană politică pentru Klaus Iohannis. Preşedintele se bucură de încredere din partea electoratului anti-PSD şi este văzut, la nivel de imagine, ca o piedică în calea acţiunilor anti-justiţie ale acestui partid”. Cu această desemnare, „imaginea sa bună s-ar face ţăndări aproape instant”. „E începutul sfârşitului pentru Klaus Iohannis”, a scris și Silviu Sergiu reprodus astăzi în România liberă.

„De ce l-a ales Dragnea pe Tudose?”, se întreabă Ion M. Ioniță în Adevărul. Pentru că Partidul Social-Democrat a decis „să se scufunde în ridicol”. Apoi, Liviu Dragnea și-a mai procurat un răgaz și o marjă de manevră ca să-și rezolve problemele penale, adică să modifice legislația în așa fel încât să nu mai fie condamnat.

Dan Tapalagă, de la Hotnews, ar avea informații pe surse: nu că președintele n-ar fi avut încotro, dar chiar l-ar fi cerut pe Tudose. Așa s-ar explica faptul că, la ședința decisivă, toți pesediștii propuși să conducă guvernul s-au recuzat scurt. Ce motive ar fi avut Dragnea să facă înțelegeri cu Iohannis? Ei, există un personaj periculos pentru amândoi: fostul premier Victor Ponta. Dacă ar fi rămas în funcție guvernul Grindeanu, la manșă ar fi fost Ponta, revenit cu aplomb și cu experiența sa politică bine rodată. Cum s-ar spune, Tudose ar fi blocat revenirea lui Ponta.

Andreea Pora (revista 22) nu e convinsă. Nu prea se leagă nimic, dar i se pare cert că Iohannis și-a dezamăgit propriul electorat.

XS
SM
MD
LG