Bucureștiul a fost complet paralizat ieri dupa amiază, după ce primăria generală a transmis pe toate canalele posibile o alertă severă de furtună. S-a decis închiderea școlilor și grădinițelor fix la ora 17, drept care mai mașinile bucureștenilor erau în trafic, blocându-se reciproc. Furtuna n-a venit. A fost o ploaie mai zdravănă într-o mică zonă dinspre Nord-Est. Jurnaliștii sunt revoltați de absurditatea măsurilor dispuse de primarul general Gabriela Firea.
După experienţa de ieri, daca vreti sa scapati cu viata dintr-un viitor cataclism nu va luati dupa Gabriela Firea, primarul Bucurestiului. Cautati sfatul unor persoane competente si, mai ales, responsabile”. „Toate manualele de supravieţuire în caz de dezastre vorbesc despre faptul că nu trimiți locuitorii oraşului pe strazi, in timpul furtunii, iar Gabriela Firea exact asta a facut, ba mai mult, nu s-a asigurat de sprijinul fortelor de politie pentru ca in trafic nu era picior de agent”, scrie Emilian Isăilă pe ziare.com. El crede că, dimpotrivă, primarul general al fi trebuit să se asigure că pe timpul presupusei furtuni copiii rămân în școli sau în clădirile unde se află, sub supravegherea unor adulți. Iar proprietarii de mașini trebuia să fi avut acces liber în toate parcările acoperite, inclusiv mall-uri, ca să nu le fie avariate mașinile, nu să petreacă trei ore în trafic exact în intervalul anunțat drept critic. N-a fost niciun dezatru, dar dacă ar fi fost?
Tot la ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu o acuză pe d-na primar general că și-a bătut pur și simplu joc de capitala pe care o administrează. A isterizat un oraș enorm, deși meteorologii nu prognozaseră furtuna peste nivelul unei atentionari cod galben, adica primul nivel de alerta. ”Oare cate salvari au intarziat la urgente din cauza acestor blocaje? Oare nu au murit oameni asteptand ajutorul blocat de isteria provocata de dna Firea? Sunt si ei victimele furtunii apocaliptice care n-a venit?” Bucureștiul d-nei Firea, scrie Ioana Ene, rămâne pe mai departe un ”oras neingrijit, plin de probleme si capcane, dar plin de statui, iepurasi, oute, festivaluri si pliante pe hartie laminata de cateva milioane”.
Mircea Marian, editorialist la România liberă, se referă la politicile în domeniul energiei electrice ale guvernului Mihai Tudose. De fapt, ale guvernărilor PSD. „La 1 iunie 2016, curentul electric s-a întrerupt complet în nordul județelor Argeș și Vâlcea. Au rămas fără energie toate fabricile din zonă, traficul în Râmnicu Vâlcea a fost dat peste cap, zeci de mii de oameni au rămas în întuneric. O banală furtună răsturnase stâlpii de înaltă tensiune, cu tot cu fundație. Din 1977 nu se mai întâmplase așa ceva”. „Pe 8 noiembrie 2016, a rămas fără curent întregul județ Tulcea. În aceeași zi, un scurtcircuit în rețeaua Transelectrica a dus la întreruperea Reactorului 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă”. „Ultima furtună, din nord-vestul Transilvaniei, a lăsat fără curent 500.000 de oameni”. Colac peste pupăză, guvernul Mihai Tudose „ a trecut la confiscarea banilor pe care Transelectrica și alte companii energetice îi aveau în conturi, inclusiv (a banilor) pentru investiții”. Dacă nu se trece la privatizarea companiilor energetice, mai spune Mircea Marian, „cred că e o chestiune de timp până când România sau bucăți consistente din țară vor rămâne în întuneric, tot mai des, pe perioade tot mai lungi”.