Privita in ansamblu, presa acestei saptamani a fost dominata de batalia dusa de coalitia de guvernare impotriva justitiei. Comentatorii (Ioana Ene-Dogioiu de la ziare.com de exemplu) au combatut propunerile legislative ale ministrului de justitie, inclusiv cu argumente juridice, si pe care Parlamentul era pregatit sa le adopte pe repede inainte. In cele din urma, Consiliul Suprem al Magistraturii a dat aviz negativ reformelor preconizate, iar jurnalistii considera ca guvernul n-ar trebui sa mearga mai departe.
Stefan Vlaston scrie in Adevarul ca gaseste logica pozitia CSM. „Cum să susţii că şefii parchetelor să nu mai fie numiţi de preşedinte, ci de ministrul Justiţiei, o persoană politică care trebuie să dea ascultare şefilor partidelor care l-au pus în funcţie. Cine poate crede că Inspecţia Judiciară trecută sub autoritatea ministrului Justiţiei mai poate fi independentă, când ministrul îi stabileşte sarcinile, direcţiile de lucru, magistraţii care ar trebui cercetaţi”. Daca ministrul de justitie Tudorel Toader merge mai departe cu initiativele sale, scrie Vlaston, risca reactii dure din partea partenerilor externi. Si citeaza declaratia ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti Hans Klemm: „Statele Unite ale Americii au anumite îngrijorări faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi apreciază că acestea ar putea «inversa» parcursul României în ceea ce priveşte statul de drept”. Lectia din situatia creata este ca „indiferent cu ce scor câştigă alegerile, puterea politică nu poate face tot ce-i trece prin cap timp de patru ani”.
Ramona Ursu e nemultumita in revista 22 de nonreactia presedintelui Klaus Iohannis de ceva timp incoace, si anume din 23 august, cand ministrul de justitie a prezentat public proiectul. Presedintele ar fi trebuit sa fie mai ferm si in privinta a doi dintre ministrii cabinetului in functie care sunt anchetati de Directia Nationala Anticoruptie. Sa fi cerut demisia lor. Nu a facut-o. Ba mai mult, ar fi exprimat intr-un discurs convingerea ca ceea ce se intampla la guvernare se datoreaza votului dat de romani la ultimul scrutin legislativ. „Sigur, nu sunt motive pentru a-l bănui pe șeful statului de rele intenţii în privinţa ţării”, spune Ramona Ursu, care crede insa ca romanii ar trebui sa înţeleaga „că a venit momentul să mergem mai departe singuri în lupta împotriva PSD-ALDE. Şi cum vom merge, câţi vom merge, când vom merge, asta depinde numai de noi”.
Iulian Leca constata insa azi pe ziare.com ca „Iohannis a iesit din linistea cu care inconjurase subiectul in ultimele luni si s-a asezat, consecvent, de partea ideilor pe care le-a exprimat si in ultimele pozitii pe acest subiect. Statul de drept, independenta Justitiei, multumit de DNA si fara niciun repros pentru sefa institutiei, Laura Codruta Kovesi”. E important, dar ar mai fi nevoie de ceva: „Klaus Iohannis are ocazia sa arate ca a stiut despre ce vorbeste cand a promis ca va face un altfel de politica. Iar acum are avantajul ca, la limita, va avea ultimul cuvant de spus in modul in care se va incheia acest razboi”, avand drept miza independenta justitiei in Romania.