Linkuri accesibilitate

Patriarhul Chiril la București ca „descălecare” a lui Vladimir Putin (Ioana Elena-Dogioiu/România liberă)


Cetățenia moldoveană pentru investitori - o inițiativă ridicolă (Răzvan Voncu/Adevărul).

Inițiativa «ridicolă» de a acorda cetatenie moldoveneasca investitorilor straini in Republica Moldova e ironizata in comentariul lui Razvan Voncu din sectiunea de bloguri a ziarului Adevarul. In fond, ce inseamna investitor strain pentru politicenii de la Chisinau? Nu exista o definitie cum se cade, dar pentru acest comentator e clar ca puţinii investitori italieni sau francezi nu aspiră la «o cetăţenie care nu înseamnă nimic». Ar putea fi deci vorba de trei categorii: «1) cei al căror paşaport oferă mai puţin chiar şi decât paşaportul Republicii Moldova (ex-sovietici, imigranţi din ţările arabe, indieni şi pakistanezi, cu toţii, atraşi de posibilitatea de a călători fără viză în Spaţiul Schengen), 2) cei interesaţi să se instaleze în Republica Moldova pentru a fugi de justiţia internaţională […], şi 3) ex-sovietici care nu s-au împăcat cu destrămarea URSS şi cu apropierea Republicii Moldova de Europa». Indienii şi pakistanezii ajung greu la Chişinău, iar arabii şi kurzii din Orientul Mijlociu nu ajung deloc. Chişinăul e departe şi pentru cei căutaţi de justiţie, care au «varianta mai apropiată (şi mult mai luxoasă) a Muntenegrului».

«Mai rămân „investitorii” din cea de-a treia categorie. Adică ruşii şi rusofonii de toate naţiile, care nu se împacă deloc cu independenţa Republicii Moldova, şi mai ales cu firava ei regăsire a identităţii româneşti. „Pe surse”, se spune că aceştia sunt destul de numeroşi». Razvan Voncu e convins ca povestea cu cetatenia scoate fara sa vrea la iveala «gândul ascuns al elitelor politice de la Chişinău […] nu au nici o intenţie să înlăture barierele artificiale care separă Republica Moldova de Europa. […] Pe cât facem pariu că tocmai „stataliştii” vor saluta această măsură, iar Dodon se va grăbi să ratiifice legea? »

Vizita Patriarhului Chiril al Bisericii Ortodoxe ruse in România poate fi considerata o «descalecare» a lui Vladimir Putin insusi, considera Ioana Ene-Dogioiu. Articolul ei, publicat pe site-ul ziare.com, insista pe dimensiunea politica a evenimentului. Chiril e perceput ca foarte apropiat de Vladimir Putin. Intr-un fel, cei doi conduc împreuna Rusia , un stat in care Biserica este extrem de strans legata de puterea politica . Atrage atentia si data la care e programata vizita: de Sf. Dumitru, când se implinesc 10 ani de la instalarea lui Daniel in scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Altfel spus, Putin incearca sa gaseaca un drum confortabil pentru propaganda ruseasca in România. «Penetrarea Moscovei in România este mai dificila decat in alte tari in care influenteaza deja masiv politica interna si alegerile prin tot felul de partide nationaliste, extremiste chiar, populiste nu din cauza clasei politice care ii este in mare parte extrem de favorabila, ci din cauza adversitatii poporului construita de traume istorice. Pe ea trebuie sa o calmeze mizand pe misticism si cruce antemergatorul lui Vladimir Putin».

XS
SM
MD
LG