Adevărul publică în secțiunea de politică externă rezumatul unei analize realizate pentru Foreign Affairs. Autorul, politolog rus, afirmă că liderul rus Vladimir Putin pare să fi pierdut controlul asupra grupărilor naționaliste a căror înființare a susținut-o de-a lungul timpului. Scandalul privind filmul „Matilda”, cu care Biserica Ortodoxă Română nu a fost de acord pentru că ar leza sentimentele rușilor față de un sfânt – recte fostul țar Nicolae al II-lea - riscă să scindeze societatea. „În ultimii ani, Putin a fost fericit să susţină apariţia unei ideologii naţionaliste, conservatoare în Rusia, o ideologie susţinută de majoritatea Bisericii Ortodoxe din Rusia. În plus, acesta a încurajat protestatarii, credincioşii şi cetăţenii de rând să propage aceste idei pentru a demonstra că aceasta este un curent natural, anarhic şi nu unul impus de liderii de la Kremlin. Însă, prin această decizie, Vladimir Putin şi-a subminat propria autoritate”, susţine analistul rus citat în Adevărul. Campania împtriva acestui film este condusă de Natalya Polkonskaya, parlamentară din Crimeea, și a luat deja proporții considerabile, în așa măsură încât lui Putin nu-i vine să o oprească: are deja susţinerea unor aliaţi ai Kremlinului cu care președintele rus nu doreşte o confruntare, se arată în Adevărul.
Mulți dintre comentatorii de la București își formulează așteptările legat de reuniunea decisivă de la social-democrați, programată în cursul după-amiezii. Tema – numele miniștrilor ce urmează să fie remaniați din guvernul condus de Mihai Tudose. Ar fi vorba de cinci – trei cu dosare penale și alți doi, dintr-o listă de trei considerați incapabili. Petre Bădică, de la România liberă crede că Mihai Tudose i-a identificat corect pe incompetenți: ministrul educației, al sănătății și al transporturilor. Dar pariază că, dintre ei, cel”iertat” va fi ministrul educației, Liviu Pop, în ciuda boacănelor teribile pe care le-a făcut. Motivul: premierul, Tudose are și el ”o vulnerabilitate”. Potrivit presei de investigație, ar fi plagiat două treimi din teza de doctorat.
Tot în România liberă, Melania Cincea atrage atenția că nimic nu e nou între motivele invocate de premierul Mihai Tudose pentru această dispută cu șeful partidului. Ministrul dezvoltării regionale, Sevil Shaiddeh, pușculița cu bani a lui Liviu Dragnea cum a numit-o cineva, reprezintă demult cheia atotputerniciei lui Dragnea în PSD. Declanșatorul ar fi fost altceva, și anume sondajul de opinie comandat pare-se de Dragnea, care îl arăta săptămâna trecută pe premier pe o poziție umilitoare, cu zece procente sub cota partidului.
Andreea Pora analizează în revista 22 variantele de deznodământ pentru această reuniune a PSD. Observă și că mulți dintre fruntașii care l-au susținut constant pe Dragnea tac acum. Dacă premierul își impune punctul de vedere și îi scoate din guvern pe miniștrii penali înlocuindu-i cu oamenii lui, scrie Pora, va fi obținut victoria maximă. O variantă de compromis ar fi să obțină demiterea lui Sevil Shaiddeh dar să nu-și poată instala preferatul, deci banii ar rămâne tot sub controlul lui Liviu Dragnea. În cazul, căderii/demisiei guvernului, președintele Klaus Iohannis a avansat deja ideea că s-ar putea gândi la un premier de altă culoare politică. Dar putea opta la fel de bine, se arată în 22, pentru același Mihai Tudose sau pentru un tehnocrat.