Linkuri accesibilitate

„Starea de spirit a românilor stă să dea în clocot” (Dan Tapalagă / Hotnews.ro)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Revista presei româneşti.

Dan Tapalagă găsește că „guvernarea PSD-ALDE a reușit să-și ridice în cap pe aproape toată lumea: sindicate, patronat, societate civilă”. Starea de spirit a românilor stă să dea în clocot, din pricina măsurilor fiscale pe care le discută guvernul. Potrivit acestui articol publicat pe Hotnews.ro, angajații, mai ales cei de la stat, se tem că le vor scădea salariile, angajatorii sunt bulversați de haosul fiscal, în plină perioadă de definitivare a bugetelor pentru anul viitor, iar societatea civilă se pregăteşte de proteste pe tema legilor justiției. La Sibiu și Deva, Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose au avut parte de manifestații de protest și huiduieli, iar sindicatele vorbesc de grevă generală. A contat și tonul criticilor aduse de președintele Klaus Iohannis guvernanților. Sub formula „folosirea tuturor prerogativelor prezidențiale” pentru oprirea actelor normative antidemocratice s-ar ascunde intenția unui eventual referendum. Dan Tapalagă atrage însă atenția că românii nu trebuie să se culce pe-o ureche și să aștepte o rezolvare de la președinte, pentru simplul motiv că mecanismul pus la punct de PSD și ALDE pare capabil să-l duc în imposibilitatea de a face ceva. „Dacă modificările la Codul Penal și Legile justiției apucă să treacă de Parlament în varianta dorită de PSD și ALDE, atunci nimeni și nimic nu le va mai putea opri de la promulgare. Iar dacă ajung în Monitorul Oficial și intră în vigoare un singur minut, ele vor produce efecte devastatoare”. „În penal, se aplică legea mai favorabilă și este singurul domeniu în care legea retroactivează. Odată intrate în vigoare, modificările (...) produc efecte care nu mai pot fi reparate decât pentru viitor. Pentru tot ce s-a întâmplat în trecut produc efectul unei bombe nucleare: distrug tot”.

A început deja sperietoarea cu iarna grea care va veni și care va găsi România fără suficiente gaze, deci românii vor îngheța în case. Vlad Epurescu se întreabă retoric pe contributors.ro cine are interesul să inducă an de an această falsă temere. Miza ar fi, în opinia sa, câștigurile suplimentare pe care le fac firmele de distribuție. Dacă rup contractele cu consumatorii non-casnici (deci nu gospodării, ci instituții, centrale termice, industrie etc), le pot reface în urgență la prețuri mult mai mari. Legea nu-i împiedică să le câștige. În fapt, scrie Vlad Epurescu, an de an e o singură problemă, banală: în cele câteva săptămâni de ger sever, e mai ieftin pentru România să importe gaze decât să încerce să crească presiunea celor stocate. Le importă de la Gazprom. De ce? Pentru că guvernul nu a vrut să investească în gazoductul alternativ BRUA, care ar fi permis import din Marea Nordului cât prin magistralele care vin dinspre Italia. În viitor, prin BRUA ar exista acces către gazele azere şi cele lichefiate procesate în terminalele din Grecia.

Andrei Manolescu publică în Dilema Veche un interviu cu realizatorul TVR Marian Voicu, autorul unui documentar despre fake news. Un film lipsit de comentariu, dar din care reies amploarea și nocivitatea fenomenului. Ideea i-a venit după ce a intrat în contact cu jurnaliști ucraineni care au pus la punct un sistem de demontare a știrilor false. Reușesc să o facă, dar în mică măsură, pentru că fenomenul se extinde necontenit. Marian Voicu arată că limba română nu face diferența între false news (știrile false inofensive, de tipul găina care naște pui vii) și fake news, care au în spate „o intenție, o strategie, un buget, canale dedicate pentru așa ceva și un scop bine stabilit”.

XS
SM
MD
LG