Linkuri accesibilitate

„De ce procurorii DNA și-ar mai face treaba la capacitate maximă, când știu că nu se poate face nimic?” (Cristian Hrițuc / stiripesurse.ro)


Revista presei româneşti.

Revista presei românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct

Florin Negruțiu, de la republica.ro, nu a sperat că președintele Klaus Iohannis chiar va „juca” de data asta. Dincolo de lipsa de încredere citibilă în această poziție, adaugă: „Orice om cuminte ar fi procedat la fel: altminteri, ar fi riscat suspendarea, o lună de Tăriceanu la Cotroceni, blitzkrieg instituțional total, începând cu Justiția. Anticipatele cerute de PNL erau o aiureală: cu cei din opoziție mai ocupați anul trecut să se mănânce între ei sau să aprindă lanterna telefoanelor decât să vină cu o alternativă la Partidul-stat”. Ceea ce i se pare acestui comentator că trebuie reproșat președintelui e modul în care și-a anunțat decizia: „Să spui că acorzi PSD o nouă șansă, să declari că ai mari așteptări înseamnă că ai fost puțin plecat din țară în ultimul an.”

Andreea Pora a prevăzut încă de ieri, în ediția electronică a revistei 22, soluția aleasă de președinte. „Ce va face președintele Iohannis. Ținând cont de marja de manevră redusă, cred că nimic. Nu are contraargumente valide (cel puțin din ceea ce a ieșit public până acum) împotriva lui Dăncilă. Femeia e europarlamentar, personal nu are vreun dosar (...), nu i se știu legături cu serviciile, e bine deghizată. Complicat de respins.”

Până la urmă, și Cristian Hrițuc, de la stiripesurse.ro, care își începe furtunos anti-Iohannis articolul, admite: președintele avea un spațiu mic de manevră, mai ales după o anume clarificare a Curții Constituționale. În schimb, nu ar fi de iertat „cedarea fără luptă” și „discursul execrabil”, dar mai ales faptul că și-a dezamăgit susținătorii care tocmai se pregăteau de un miting de proporții duminică. „De ce ar mai ieși în stradă manifestanții care au protestat la momentul OUG 13? De ce procurorii DNA și-ar mai face treaba la capacitate maximă, când știu că oricum nu se poate face nimic? Iohannis a dat o șansă PSD, așa cum el singur spune, dar nu i-a dat nicio șansă electoratului anti-PSD”.

În cursul zilei de azi, analiștii de la Hotnews Cristian Pantazi și Dan Tapalagă au sintetizat pozițiile exprimate pro și contra soluției Viorica Dăncilă premier. După care s-au plasat clar pe o poziție critică, cel puțin din punct de vedere tactic: președintele Iohannis „s-a grabit să accepte propunerea PSD în loc să aștepte până după marele protest anunțat pentru data de 20 ianuarie. Decizia a demobilizat masiv publicul”. Tapalagă și Pantazi nuanțează însă. În opinia lor, se vede la fel de bine un lucru: „mutarea vinovăției în acest moment pe Klaus Iohannis servește de minune intereselor grupării Dragnea”.

Mai multe publicații anunță nonstop câți „prieteni” pe Facebook a mai pierdut șeful statului. Într-adevăr, nu se știe ce se va alege de mitingul anunțat. Radu Vancu reamintește însă pe contributors.ro că nu trebuie pierdut din vedere pentru ce urmează să iasă oamenii în stradă: „Dacă nu ieșim în 20 ianuarie în stradă, Dragnea și-a atins un scop chiar mai important decât numirea Vioricăi Dăncilă: ne-a ucis, într-o singură zi, speranța care ne-a ținut 365 de zile în stradă”. „Cele mai importante lucruri, acum, sunt următoarele două: să luptăm ca legile Justiției, așa cum sunt ele malformate de PSD, să nu intre în vigoare; să așteptăm ca efectele dezastrului economic al PSD să dezvrăjească tot mai mulți dintre votanții PSD – și să determine pe cei neutri să iasă din letargie”.

XS
SM
MD
LG