Linkuri accesibilitate

„O nouă generație a intrat în scenă, una care n-a fost luată în seamă, dar care se pregătește să salveze o țară” (Emilian Isăilă / ziare.com)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

„Vor certitudinea să poată juca corect în societate, fără să fie obligați să dea șpagă la medic ca să nu le moară copilul.” (Cătălin Bizdadea / contributors.ro)

Andreea Pora scrie în cel mai recent număr al revistei 22 despre „partea bună a epocii Dragnea”: „după aproape un sfert de veac de încremenire, de amorțeală, s-a produs o veritabilă renaștere a spiritului civic”. Totuși, țara nu va ieși din actuala situație înainte de alegerile parlamentare viitoare. Două lucruri ar putea grăbi deznodământul: condamnarea lui Dragnea în dosarul „Bombonica“ sau o greșeală fatală a Partidului Social Democrat. Or, deja stau pregătite câteva: schimbarea din funcție a procurorului general anticorupție Laura Codruța Kovesi (care se pregătește) și suspendarea șefului statului, dacă acesta se opune decapitării Direcției Naționale Anticorupție. Dacă se întâmplă așa ceva, sute, nu zeci de mii de oameni vor ieși în stradă, revoltați de politica PSD, dar și îngrijorați de scăderea nivelului de trai. PSD nu și-a îndeplinit promisiunile electorale. Legea pensiilor și respectiv legea salarizării unice sunt mult întârziate și se pare că social-democrații nu prea știu cum și din ce să le facă. Inflația a înghiţit deja cei „3 lei“ din precedentele majorări de salarii și pensii și nu este deloc exclus ca sindicatele să iasă în stradă sau să intre în grevă generală.

Platforma contributors.ro a preluat un articol al lui Cătălin Bizdadea de pe blogul personal. Și el crede că există o nouă Românie, care nu este nici cea „plătită de Soros”, nici cea „plătită de Putin” și care iese acum în stradă pentru că nu mai vrea nici una nici alta. Vrea „o schimbare reală. O justiție corectă, nu doar corectă pentru un grup de oameni. (...) vor alte reguli ale jocului, vor certitudinea să poată juca corect în societate, fără să fie obligați să dea șpagă la medic ca să nu le moară copilul. Vor ca regulile să fie scrise și respectate, nu nescrise și folosite ca arme”.

„România s-a schimbat. O nouă generație a intrat în scenă, una care n-a fost luată în seamă până acum, dar care se pregătește să salveze o țară ce părea eșuată în urmă cu un an”, scrie Emilian Isăilă, senior editor la ziare.com. În opinia lui, a apărut o nouă forță politică în România, una neconvențională, născută în timpul protestelor de stradă. Se bazează doar pe smartphone și Facebook și s-a născut din „nevoia unei generații de a-și găsi locul în Europa și în lume după ce a fost alungată din propria țară de incompetența și lăcomia liderilor politici. Niciun partid nu va mai putea s-o ignore, iar simbolistica ei e atât de valoroasă încât, în viitorul apropiat, politicienii se vor bate să se asocieze cu ea”. (Emilian Isăilă).

Andrei Cornea răspunde în revista 22 unei întrebări care circulă: mai au rost manifestațiile de stradă câtă vreme, după momentul februarie 2017, cu ordonanța 13, PSD și Liviu Dragnea au continuat nestingheriți în același fel? Da, are rost, susține Cornea. Dovadă că, din pricina protestelor, adoptarea până la capăt a legilor justiției în varianta dorită de Dragnea a întârziat un an, ceea ce nu e deloc puțin. Ceea ce s-a adoptat sunt modificări la legile de organizare a jus­tiției, dar „mai puțin grave și mai puțin extinse decât se intenționase”, tot ca urmare a demonstrațiilor, a rezistenței sistemului judiciar, a criticilor Occidentului și ale preșe­din­telui Iohannis.

XS
SM
MD
LG