Linkuri accesibilitate

„Nimeni altcineva nu s-ar asocia cu o bandă de infractori. Acolo, la Moscova, este salvarea lor” (George Mioc/ stiripesurse.ro)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei româneşti.

Site-ul stiripesurse.ro informează despre decizia guvernului de la Chișinău de a promova introducerea în textul Constituției a orientării pro-europene a țării chiar ca proiect de țară. E reprodusă și declarația furioasă a președintelui Igor Dodon, care susține că nici actuala majoritate parlamentară și nici guvernul nu au legitimitatea necesară de a decide în chestiuni de asemenea anvergură, ci numai poporul, și anume prin referendum.

Faptul că cinci dintre miniștrii noului guvern condus la București de Viorica Dăncilă au în atribuții elemente de politică externă reprezintă pentru George Mioc (care publică de asemenea pe stiripesurse.ro) dovada cea mai bună că se intenționează reorientarea spre Moscova.

Pentru că, spune el, „nimeni altcineva nu s-ar asocia cu o bandă de infractori. Acolo, la Moscova, este salvarea lor. Iar metodele cu care Putin distruge opoziţia sunt preluate copy-paste de către PSD: societatea civilă este atacată prin hărţuirea, de către ANAF, a cetăţenilor care vor să sprijine ONG-urile, opoziţia parlamentară este, în mare parte, sub controlul (liderului PSD Liviu Dragnea), iar poliţia şi jandarmeria sunt instrumente de represiune, nu instituţii care îi protejează pe cetăţeni de hoţi”.

Starea guvernării din România ar fi în același timp un nou act de trădare față de „frații noștri de peste Prut”, cum îi numește Mioc pe basarabeni, cei care așteaptă sprijin de la țara-mamă, ca stat european.

Alte semne îngrijorătoare: niciun oficial de rang înalt nu a vizitat Republica Moldova în 2017. Penali precum Sebastian Ghiță sau Victor Ponta se regăsesc în Serbia, o țară-satelit al Moscovei. Unul ca fugar, celălalt ca cetățean sârb.

Analiștii de presă sunt în general de acord: Liviu Dragnea dă asaltul final pentru acapararea întregii puteri.

Ultimele redute necucerite sunt enumerate în analiza lui Dan Tapalagă pe Hotnews.ro: serviciile secrete, Serviciul de Protecție și Pază, Direcția Națională Anticorupție și alte două structuri cu atribuții de siguranță.

Liviu Dragnea a aruncat mănușa chiar din prima zi a guvernului Dăncilă atacând SPP. Imediat, premierul și miniștrii s-au aliniat și au declarat că nu vor să fie protejați de SPP, ci de jandarmerie.

Tapalagă scrie că liderii partidelor de guvernare vor dori să-și pună foarte repede oamenii lor la SRI și la SIE. Și nu se mai tem de nimic, pentru că opinia publică nu va ieși în stradă de dragul serviciilor și așa demonizate. Nici președintele nu va putea face mare lucru, pentru că serviciile i-ar fi perceput deja slăbiciunea și ar fi dispuse să-l lase baltă.

În săptămânalul 22, Andreea Pora consideră că mișcarea cu SPP e o greșeală, o pripeală gravă din partea PSD-ului, care ar arăta din nou panica liderului de partid. Ce urmărește de fapt? Ca ofițerii SPP să-l informeze pe el, Dragnea, și nu pe președintele Iohannis despre ce fac membrii guvernului, pe care-i însoțesc pas cu pas. Serviciile – la fel, iar Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Internelor care se ocupă de interceptări pentru DNA să nu le mai poată livra ca probe fără avizul Parlamentului. Adică există interceptări incriminatoare, dar dacă majoritatea nu vrea să ajungă pe mâna justiției, nu ajung.

XS
SM
MD
LG