Linkuri accesibilitate

Opțiunea Unirii este una minoră (Răzvan Voncu/blog Adevărul)


„Vacanțele dintre vacanțele Președintelui Iohannis” (Ioana Ene-Doioiu/ziare.com)

Răzvan Voncu, blogger publicat de Adevărul, consideră că cei care iau în considerare 2018 ca an al posibilei reunificări pun oiștea înaintea cailor. Principalul vizat este fostul președinte Traian Băsescu, cu declarațiile sale că peste tot pe unde întâlnește oameni dincolo de Prut i se pun întrebări legate de Unire. „Să nu ne îmbătăm cu apă rece”, spune Voncu. Argumentul său este că „Sprijinul pentru unire, în Republica Moldova, este chiar mai mic decât cel pentru Maia Sandu, care nu a luat la precedentele alegeri decât puţin peste 48%. Este, cu alte cuvinte, o opţiune minoritară”. România ar trebui să se ocupe mai mult de convingerea moldovenilor că e bună calea unirii. Convingerea lui Voncu este că: „singurul moment de după 1991 în care un guvern al României a anunţat nişte măsuri relativ coerente, menite să aducă Republica Moldova mai aproape de noi, a fost (cu părere de rău o spun!) cel dintre 2012-2015. Adică guvernul/ele Victor Ponta”.

Numai că România începe să aibă probleme, mai precis ar putea avea în curând. Cătălin Bizdadea, semnatar pe contributors.ro, avertizează că noua criză financiară care se profilează prinde România într-o condiție economică slabă. Instabilitatea de pe burse va face ca firmele să se împrumute tot mai scump, adică mai greu, ceea ce va greva asupra investițiilor. „Un recul rapid pe piețele și în economia mondială, indiferent din ce motiv, ne va lovi puternic, pentru că suntem în plină politică fiscală expansionistă, avem o datorie în creștere și nu avem active anti-ciclice cu care să atragem capital. Banii devin din ce în ce mai scumpi pe măsură ce ne apropiem de vârful ciclului economic, iar punctul de inflexiune înseamnă că doar cei antifragili și care și-au construit scenarii de rezistență la risc pot supraviețui. Un semnal de alarmă important pentru plaisirismul celor care conduc această țară, dar și cetățenilor obișnuiți care au crezut în iluzii”.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, are îngrijorări de ordin politic. Președintele Klaus Iohannis recent criticat în mediul on-line pentru că și-a făcut vacanța în străinătate, e critcat și de Ioana Ene. Titlul articolului spune tot: „Vacanțele dintre vacanțele Președintelui Iohannis”. Motivul principal de nemulțumire – același: numirea prea rapidă și prea fără condiții a Vioricăi Dăncilă la conducerea celui de-al treilea guvern PSD-ALDE.

Pe contributors.ro, textul lui Gabriel Liiceanu intitulat „Izabela” are deja un număr neobișnuit de mare de accesări: peste 30.000. E vorba de tânăra care, acum un an, pe 9 februarie, a avut ideea tricolorului desenat în Piața Victoriei din lanternele telefoanelor mobile ale celor peste o sută de mii de manifestanți. O expoziție de fotografii de atunci a fost deschisă la Bruxelles în 30 ianuarie, organizată cu sprijinul europarlamentarilor Monica Mcovei și Sven Giegold și prin efortul organizației #rezist. Articolul lui Liiceanu face din Izabela simbolul unei generații „pline de umor, de inventivitate și creativitate debordante, non-violentă și civilizată. Acesta nu mai e un tineret românesc pur și simplu, ci unul european, informat, care gândește și se comportă european, care învață în Europa, care e acasă în Europa, care nu vrea să-și părăsească țara, dar care vrea să aibă o casă curată la el acasă”.

XS
SM
MD
LG