Linkuri accesibilitate

„Igor Dodon subminează eforturile propriului stat” (Iulian Chifu/Adevărul)


România este singura țară din Uniunea Europeană în care contribuțiile sociale sunt luate integral din veniturile angajatului (Petru Dandea/„22”).

Republica Moldova este condusă de un președinte „nihilist”, în sensul nihilismului rus din secolul al XIX-lea, și inclusiv din acest motiv este foarte vulnerabilă în fața formulelor cu totul noi ale războiului informațional purtat de Rusia, arată Iulian Chifu într-o analiză publicată pe blogurile Adevărul. Igor Dodon „subminează toate eforturile propriului stat de limitare a vulnerabilităţilor sale în faţa unui posibil război hibrid al Rusiei”, ceea ce e o situație fără precedent. Chifu spune că sunt semne că omenirea se îndreaptă spre un război: conflictele nu se mai încheie cu acorduri de pace, ci se prelungesc, se cronicizează. Se încheie mai des acorduri de încetare a focului, care eventual nu se respectă, sau se recurge la înțelegeri de tipul zone deconflictualizate și anumite scheme de contact între părțile adverse care să evite escaladarea conflictului și extinderea lui. Un alt simptom ar fi acela că problemele războiului de tip nou nu mai sunt în grija conducerii statelor, ci mai ales în grija conducătorilor structurilor militare. Ce face Republica Moldova în acest context? E ea dispusă să colaboreze cu România și cu NATO? Cel puțin, a adoptat legea anti-propagandă, strategia împotriva războiului informaţional și a luat parte la un „schimb de declaraţii belicoase între Duma de stat a Federaţiei Ruse şi Parlamentul Republicii Moldova”. Războiul hibrid nu poate fi contracarat doar de către stat şi instituţiile lui. Inamicii sunt adesea „omuleți verzi”, civili strecurați printre cetățenii normali. Ca să poată face față, orice țară are nevoie de o bună coeziune societală. Or asta, spune Iulian Chifu, se întoarce tot la instituții: cetățenii trebuie să poată avea încredere în liderii lor.

Cotidianul reproduce știrea despre demisia lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinului. Citând ediția de Moldova a ziarului, este reprodusă și motivarea acestui gest.

Măsurile fiscale dispuse de guvernul social-democrat au ridicat conta de iritare a comentariilor. Așa numita „revoluție fiscală” este o imbecilitate, spune Petru Dandea, secretarul general al Cartelului sindical Alfa, intervievat de Andreea Pora pentru ediția electronică a revistei 22. Sindicatele au avertizat de multă vreme că nu sunt bani pentru îndeplinirea promisiunilor de creștere a salariilor și pensiilor făcute de PSD înc ampania electorală, dar au fost ignorate. Acum, Petru Dandea avertizează că vor ieși în stradă. România este singura țară din Uniunea Europeană în care contribuțiile sociale sunt luate integral din veniturile angajatului. Și că și în aceste condiții, e îndoielnic că anul acesta vor fi bani de pensii, necum pentru majorarea pensiilor anunțată pentru 1 iulie.

Cristian Ghinea inventariază pe contributors.ro motivele pentru care România va pierde la finele lui 2018 finanțări europene de circa 1 miliard de euro. În anii următori lucrurile vor sta la fel, pentru că guvernele social-democrate nu au pregătit proiecte pentru absorbția banilor alocați. Dimpotrivă, sabotează absorbția. „Guvernele PSD SABOTEAZĂ cheltuirea de bani europeni pentru primării pentru a ține dependentă administrația de fondurile naționale date din pix”. „Așa a câștigat Dragnea PSD, așa speră să recâștige România”. S-au alocat generos către administrațiile locale bani din fonduri bugetare, prin Ministerul Dezvoltării, ceea ce i-a scutit pe edili să mai solicite bani europeni. Pentru sumele de la buget nu ți se cere socoteală, nu contează prea mult nici pentru ce le cheltuiești, în timp ce pentru cei europeni da, și mai e nevoie și de cofinanțare din partea statului. Nici bugetul pe 2018 nu prevede sumele necesare pentru co-finanțare, arată Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene în guvernul Cioloș.

XS
SM
MD
LG