Linkuri accesibilitate

„Semnul premonitoriu al incredibilei scăderi a prețului petrolului. (...) Vine marele val” (Valentin Naumescu/ contributors.ro)


Revista presei de la București.

Editorialul noului număr din Newsweek este semnat de Petre Bădică și se referă la anunțul că se lucrează la formula de revenire a elevilor școală. Opinia jurnalistului este că ar fi total imprudent. România nu poate respecta regulile pe care și le stabilesc alte state europene (maximum 15 elevi în clasă, de pildă), așa că, indiferent cât ar fi de ingrat, cel mai bine ar fi ca elevii să rămână acasă, în online, până în septembrie. Cel mult cei din clasele terminale să revină la școală. Mai rămâne inechitatea imposibil de corectat acum: circa 1 milion de elevi din 3 milioane nu au ce le trebuie ca să lucreze la distanță.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00Fostul lider al populiștilor britanici, Nigel Farage, a lansat un atac virulent la adresa românilor care au revenit în Marea Britanie la muncă. Ion M. Ioniță compară în Adevărul această atitudine cu mesajul transmis de Paște românilor de Prințul Charles, în care le mulțumește românilor pentru ajutorul extrem de valoros pe care-l dau economiei britanice. „Nimic nu îl obliga pe moştenitorul tronului britanic să adreseze un mesaj video de Paşte pentru români”, scrie Ion M. Ioniță și reamintește că „Românii sunt a doua minoritate europeană din Regatul Unit, după polonezi, dar cu o prezenţă extrem de semnificativă în multe sectoare, între care cel al sănătăţii publice nu este cel din urmă. De altfel, autoritățile britanice, dar şi cele române au rămas uimite în momentul în care mulţi români, peste o jumătate de milion, deja depuseseră formularele necesare rămânerii în UK după ieşirea ţării din UE”.

Pe site-ul ziare.com, Cristian Preda aduce laude președintelui Klaus Iohannis pentru modul în care s-a implicat în perioada stării de urgență, coordonând îndeaproape măsurile convenite la nivelul guvernului și al specialiștilor din domeniul medical. Nu trebuie uitat, mai scrie Cristian Preda, că la momentul decretării stării de urgență situația politică era extrem de complicată. Țara nu avea un guvern stabil ci unul interimar, pregătit să provoace anticipate. În timp foarte scurt, s-a instalat un guvern cu puteri depline sub conducerea lui Ludovic Orban, care însă a trebuit să intre în izolare două săptămâni, întrucât a fost în contact cu un parlamentar infectat cu coronavirus. Președintele a reacționat prompt la derapajele unora dintre decidenții din executiv, ceea ce a condus la schimbarea lor, iar „In relația cu partenerii europeni, România s-a raliat unei majorități consistente care caută soluții pentru gestionarea crizei, dar și scenariul cel mai bun de repornire a economiei. N-am mai fost, ca-n vremea Vioricăi Dăncilă, în rândul capitalelor care vorbesc pe două voci”. „Eu cred că-n acest moment oribil de greu țara e bine guvernată”, încheie comentatorul-invitat de la ziare.com.

Câteva evoluții sunt în curs la acest moment: prăbușirea prețului petrolului, „care va antrena prăbușirea altor piețe și, cel mai grav, perturbații majore pe piața de capital. Valoarea (majorității) companiilor va scădea și odată cu ea se va volatiliza prețul acțiunilor și încrederea investitorilor. Puternici vor (re)deveni cei cu bani lichizi!”. Toate acestea îl fac pe analistul Valentin Naumescu să scrie pe contributors.ro despre ce va urma folosind o comparație sugestivă: „În drumul său imperturbabil spre țărm, înainte de a lovi nimicitor, marele val face un ultim joc înșelător, trăgând spre el o uriașă cantitate de apă și dezgolind o plajă neobișnuit de întinsă. Ignoranții se bucură de peisajul spectaculos și pornesc desculți în căutarea mării dispărute. (…) Cunoscătorii, dimpotrivă, fug în sens invers, încercând cu disperare să se îndepărteze și să se protejeze pe câte un deal mai apropiat. Cam așa se întâmplă și cu țările lumii, cu politicile lor macro-economice naive sau mature și cu raportarea strategică la semnul premonitoriu al incredibilei scăderi a prețului petrolului din această perioadă. Vine marele val”.

XS
SM
MD
LG