Linkuri accesibilitate

„Politicienii moldoveni au primit un duș rece de la Uniunea Europeană” (Sebastian Rusu/ Jurnalistii.ro)


Revista presei de la Bucureşti.

Site-ul G4media a informat astăzi, citând presă de peste Prut, despre discutarea la Parlamentul European a situației create în Republica Moldova după anularea alegerilor și a mandatului de primar al capitalei câștigat de Andrei Năstase. „La sediul din Strasbourg al Parlamentului European se află în aceste zile și liderii opoziției, care au mers să le prezinte partenerilor europeni rezoluția protestului de duminică, în care au cerut validarea alegerilor din Chișinău și anularea sistemului mixt de vot”, scrie G4media, pomenind și numele europarlamentarilor care urmau să ia cuvântul: Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Andi Cristea, Petras Auštrevičius și Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Un comentariu apărut pe site-ul jurnalistii.ro și preluat parțial de Adevărul poartă semnătura lui Sebastian Rusu și se intitulează „Republica Moldova, un stat falimentat de politicienii aflaţi în slujba lui Plahotniuc”. Dincolo de aprecierea din titlu, jurnalistul spune că: „Eşecul statului moldovean trebuie asumat de întreaga clasă politică moldoveană care este părtaşă de ani buni în combinaţiile politice obscure ale oligarhului cel bun”. „Politicienii moldoveni s-au mulţumit cu avantajele pe care Plahotniuc a ştiut să le ofere cu pipeta în funcţie de interesele sale”. Cu toții au primit un duș rece, consideră comentatorul, de la Uniunea Europeană, care s-ar putea să nu mai livreze ajutorul de 100 de milioane de euro. În această variantă, „Moldova nu poate supravieţui economic (...), iar Federaţia Rusă aşteaptă cu nerăbdare acutizarea războiului politic de la Chişinău pe fondul apropierii alegerilor parlamentare din toamnă”. Plahotniuc încearcă să cosmetizeze situația, dar fapt este că el nu mai e primit de cancelarii occidentale din 2016. Și nici la București situația nu e îmbucurătoare, așa că s-ar putea să nu găsească sprijin nici în România.

Pe site-ul contributors, Valentin Naumescu descrie noua ordine mondială Ordinea mondială tripolară (SUA, China, UE – fără Rusia, deci), în care și România a nimerit cât se poate de inconfortabil. Cel mai probabil lucrurile s-ar putea lămuri în câțiva ani, prin coalizarea a doi dintre cei trei mari actori de putere (nu se știe în ce combinație). România e deja în fața unei situații ingrate: „dacă unitatea strategică a Vestului (UE+NATO) dispare, România și regiunea în care ne aflăm vor avea doar de ales între venirea Rusiei sau a Chinei. Indiferent dacă vom alege să jucăm în tabăra SUA sau a UE pe plan strategic, în situația dezintegrării alianței transatlantice, Europa Centrală și de Est va fi «transferată», într-un joc cu mize globale, fie în sfera de influenţă a Rusiei, fie în zona de expansiune economică a Chinei”. Lucrurile se pot redresa într-o singură firavă ipoteză: că totuși blocul euro-atlantic nu se va rupe.

Președintele Partidului Social-Democrat Liviu Dragnea a declarat că nu vrea să plece „ca prostu' din această viață și din această funcție”. „Asta da, dezvăluire! Cred că e unica zicere a lui L. Dragnea de care putem fi siguri că e sinceră”, scrie Cristian Tudor Popescu pe site-ul republica.ro. „Oricât rău a făcut (Ion) Iliescu acestui popor, nu a încercat niciodată, cu atâta premeditare scelerată, să scoată România din Europa. Cum n-au făcut asta nici Constantinescu, Năstase, Ponta sau Băsescu. O face Dragnea, ca să fie foarte șmecher, adică să nu fie prost”.

XS
SM
MD
LG