Linkuri accesibilitate

Protestele de la Chișinău în vizorul presei de limbă rusă


„O repetiție generală pentru un maidan moldovenesc”, se afirmă într-un articol de pe Tsargrad.tv

Cum sunt reflectate protestele anti-guvernamentale de la Chișinău și ultimele evoluții de pe scena politică în presa din Ucraina și Rusia?

Portalul Evropeiskaia Pravda de la Kiev se întreabă dacă anularea rezultatului alegerilor locale din Chișinău va culmina cu o revoluție în Moldova pe care jurnaliștii o numesc “capturată”. În opinia autorului, Veaceslav Craciun, ultimele evoluții de pe scena politică de la Chișinău demonstrează că adevărații oponenți ai actualei guvernări sunt partidele ce reprezintă opoziția extraparlamentară și nu deputații socialiști, în frunte cu președintele Igor Dodon, care par să nu provoace mare disconfort Partidului Democrat. În ce privește protestele, democrații speră că acestea vor pierde din avânt spre toamnă, când se așteaptă să fie organizate alegeri parlamentare, se arată în articol. Cât de pregătită este guvernarea pentru acest scrutin se va ști la finele actualei sesiuni legislative, e de părere Veaceslav Craciun, care nu exclude că alegerile s-ar putea organiza la iarnă – o perioadă a anului deloc confortabilă pentru proteste.

Revista presei de limba rusa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct


Publicația Parlamentskaia Gazeta de la Moscova publică opinia directorului Institutului pentru diaspora rusă Serghei Panteleev. În opinia politologului, decizia de a anula rezultatul scrutinului din Chișinău a fost una cu bătaie lungă. Și asta pentru că în cazul în care așteptatele alegeri parlamenare vor avea un deznodământ ce nu va fi pe placul guvernării, scrutinul ar putea fi anulat, mai ales că există deja un precedent.

„Societatea moldoveană este divizată la moment: există un președinte pro-rus și un parlament pro-european. De asemenea, nu trebuie ignorat nici factorul oligarhic. Prin urmare, dacă alegerile parlamentare nu se vor îndrepta în direcția convenabilă pentru forțele politice care controlează procesele din Republica Moldova, rezultatul ar putea fi anulat”, crede Serghei Panteleev.

Un articol publicat pe pagina administrată de Serviciul federal de supraveghere în domeniul tehnologiilor informaționale, Tsargrad.tv califică protestele de la Chișinău ca fiind “o repetiție generală pentru un maidan moldovenesc”.

Protestele de la Chișinău ar fi „o repetiție generală pentru un maidan moldovenesc”...
Tsargrad.tv

Autorul, Dmitrii Pavlenko, sugerează că opoziția extraparlamentară ar fi, de fapt, mână în mână cu guvernarea dominată de PD și asta pentru că ar urmări aceleași scop – ca la apropiatele alegeri parlamentare să nu învingă Partidul Socialiștilor, iar țara să nu ia cursul integrării euroasiatice. Articolul se încheie cu opinia că este puțin probabil ca în următoarele luni situația politică din Republica Moldova „să iasă din starea de turbulență”.

O altă părere are jurnalistul Alexei Toporov de la publicația EurasiaDaily, ce relatează din mai multe republici foste sovietice. Autorul, dimpotrivă, constată că liderii opoziției extraparlamentare Maia Sandu și Andrei Năstase nu “luptă” împotriva socialiștilor din Republica Moldova, ci au “declarat război” dictaturii instaurate de Vlad Plahotniuc, pe care îl numește “eminența cenușie ce controlează politicul moldovenesc”.

Autorul observă că pentru a face față actualelor proteste, democrații au făcut front comun cu socialiștii. Faptul că PD nu a avut nimic împotriva candidaturii PSRM la șefia capitalei, demonstrează, în opinia jurnalistului de la „EurasiaDaily”, că socialiștilor le-ar reveni rolul de pseudo-opoziție.

XS
SM
MD
LG