Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticorupție.md”


Invitata emisiunii de astăzi este Mariana Colun.

Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți afla că Serghei Cosovan, ex-directorul Pieței „Curcubeu” din centrul Capitalei, fost membru de partid și sponsor al formațiunii politice Partidul Nostru, râmâne după gratii. Curtea de Apel Chișinău a menținut recent, pentru a doua oară, sentința de șapte ani cu executare pentru Cosovan, învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, și l-a obligat să restituie victimelor prejudiciul material. Cosovan suferă de o boală hepatică în stadiu final. Cosovan a fost găsit vinovat că a luat bani de la două femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața „Curcubeu”, pe care a amenajat-o în centrul Chișinăului. Una dintre victime i-a dat 2.500 de euro, iar alta - 5.500 de euro. La 29 noiembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău. Alte detalii din dosar, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe activistul Anatol Mătăsaru. Activistul urmează să fie despăgubit cu 30 de mii de lei pentru reținerea ilegală din dimineața de 8 aprilie 2009, după ce a participat la protestele anticomuniste din 7 aprilie. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție. Mătăsaru a depus o cerere în instanța civilă la 7 aprilie 2015, în care a solicitat zece mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 35 de mii de lei pentru cheltuieli de judecată, după ce instanța i-a condamnat definitiv pentru abuz de serviciu pe foștii polițiști Viorel Chirtoacă, Ghenadie Floreac și Alexandru Mocanu. Inițial, Judecătoria Chișinău a decis ca lui Mătăsaru să-i fie acordate despăgubiri de 8 mii de euro, însă instanța ierarhic superioară a anulat decizia. Avocatul Victor Panțâru a depus o cerere repetată în instanță și s-a decis ca lui Mătăsaru să-i fie oferite 30 de mii de lei drept prejudiciu moral și 6 mii de lei pentru serviciile apărătorului. Activistul nu a fost de acord și a solicitat majorarea sumei alocate. Curtea de Apel Chișinău i-a respins solicitarea. Ulterior, Curtea Supremă a decis să lase în vigoare cea de-a doua decizie a Judecătoriei Chișinău. Anatol Mătăsaru ne-a declarat că nu este mulțumit de decizia magistraților. De ce, aflați pe portalul nostru.

La rubrica dosare de corupție de pe Anticoruptie.md citiți despre dosarul lui Oleg Pruteanu, alias Borman, învinuit pentru trafic de droguri în Federația Rusă. Acesta ar fi ținut ilegal în arest preventiv, al treilea an consecutiv. Declarația a fost făcută de avocata lui Pruteanu, Ala Raevschi, care este și soacra învinuitului. Apărătoarea susține că ginerele său urma să fie eliberat din arest preventiv pe data de 18 septembrie, însă procurorii i-au adus învinuiri noi pe același capăt de acuzare și l-au încarcerat din nou. Raevschi a mai precizat că dosarul intentat pe numele lui Pruteanu a fost trimis în judecată în vara anului 2018 și până în prezent nu a fost luată nicio decizie. Ce declarații a mai făcut avocata, aflați pe Anticoruptie.md.

La rubricile investigații și electorală, citiți informații despre candidații în cursa electorală pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG