Linkuri accesibilitate

Șapte scenarii pentru Primăria Chișinăului (Igor Volnițchi/tribuna.md)


„Agitaţie autonomistă” în sudul Republicii Moldova (Petru Bogatu/deschide.md).

Un articol de pe site-ul moldnova.eu descrie amănunţit cele trei proiecte de legi prin care Autonomia Găgăuză ar vrea să se consolideze. Este vorba despre trei inițiative legislative elaborate de parlamentarii din Adunarea Populară a Găgăuziei și înregistrate în Parlament vara trecută, dar care nu au ajuns pe agenda parlamentară decât după ieşirea de la guvernare a PL, partid care s-a opus adoptării documentelor. Prin cele trei proiecte de legi, deputații găgăuzi doresc lărgirea autonomiei și o mai mare independență față de Chișinău, scrie moldnova.eu. Centrul Național Anticorupție a atenționat într-un aviz că documentele „promovează interesele administrației UTA Găgăuzia, care se va bucura de un grad prea mare de autonomie”, dar și că e posibil de asemenea ca Găgăuzia să crească din punct de vedere teritorial ca urmare „a absorbției localităților din sudul Republicii Moldova”. Guvernul și Comisia juridică declară actele legislative anticonstituționale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Comentatorului politic Petru Bogatu şi-a ales subiectul pentru un prim editorial publicat pe site-ul deschide.md. El numeşte ceea ce se întâmplă „agitaţie autonomistă” în sudul Republicii Moldova şi sugerează că în spatele cerințelor insistente de extindere a autonomiei găgăuze s-ar întrezări influența rusă. „Avem de a face de fapt cu niște pretenții de natură separatistă care au apărut la prima vedere de nicăieri și, pe neprins de veste, s-au dovedit a fi în asentimentul lui Pirkka Tapiola, șeful delegației UE în RM”, notează Petru Bogatu. Comentatorului i se pare paradoxal că reprezentantul Bruxellesului la Chișinău ar fi ajuns „să încurajeze” „un model de autonomie care este în contradicție cu principiile europene ale descentralizării și subsidiarității” şi avertizează că „riscurile în sudul RM rămân și în prezent extrem de ridicate. Războiul ascuns al Kremlinului nu a încetat. Bătălia lui pentru Novorusia este reluată de la capăt”.

Transnistria extremă urgență”, este titlul unui comentariu al jurnalistului Victor Nichituș publicat pe blogul său nichitusvictor.blogspot.md. Inaugurarea oficială a punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” de către premierii RM și Ucraine a provocat reacții nervoase la Tiraspol și a Moscova, observă Nichituş. Autoritățile separatiste consideră că un punct de control moldo-ucrainean duce la instituirea unei blocade economice a Transnistriei, iar Duma de Stat a Rusiei a votat, recent, pentru păstrarea trupelor militare ruse în Transnistria, mai notează autorul subliniind că declarațiile rusești reprezintă o evoluție amenințătoare la adresa procesului pașnic de reglementare a conflictului transnistrean.

Portalul rus gazeta.ru titrează: „Transnistria: Moscova pierde controlul”. Fostul lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, refugiat la Chișinău, ar putea fi folosit împotriva Tiraspolului și Moscovei în contextul „blocadei” regiunii și în procesul unei posibile evacuări a trupelor ruse, este ideea articoilului. Reducerea influenței ruse în regiune trezește, potrivit portalului rus, o atmosferă de panică în Transnistria. Gazeta.ru citează „o sursă apropiată” conducerii Transnistriei, care a declarat că Rusia acum nu decide nimic în Transnistria, iar regiunea, în caz de necesitate, poate ușor să se reorienteze spre UE, deoarece decisive în acest sens ar fi interesele economice ale holdingului „Sheriff”. „Moscova ar fi putut influența situația privind confruntarea dintre Șevciuk și Gușan (Victor Gușan, unul dintre oamenii de afaceri care controlează „Sheriff”), dar nu s-a implicat. Astfel, Plahotniuc a obținut în mâinile sale un as”, scrie portalul rus, citând „sursa apropiată” conducerii de la Tiraspol. Portalul mai notează că situația cu noile puncte de control mixt moldo-ucrainene pe segmentul de graniță ucrainean ar fi subiectul unor negocieri dintre Chișinău, pe de o parte, și Moscova și Tiraspol, pe de altă parte.

Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md că „s-a făcut primul pas spre federalizarea RM” în contextul în care Chișinăul ar accepta plăcuțele cu numere de înmatriculare auto transnistrene. Dacă Tiraspolul ar accepta înregistrarea acestora la subdiviziunile CRIS „Registru”, notează Negru, „RMN” va obține prima recunoaștere oficială, pe plan național și internațional, înainte de a obține statutul „special” promis cu generozitate de Chișinău. Comentatorul politic opinează că asupra Chișinăului s-au exercitat presiuni externe enorme din partea Germaniei, care a deținut președinția OSCE, și chiar din partea SUA, cerându-i-se concesii în chestiunea admiterii mașinilor transnistrene în circuitul internațional.

În contextul deținerii în arest la domiciliu a primarului Dorin Chirtoacă, jurnalistul și comentatorul politic, Igor Volnițchi, scrie într-un editorial publicat pe protalul tribuna.md despre șapte scenarii pentru Primăria Chișinăului. Unul dintre scenarii, potrivit lui Igor Volnițchi ar fi condamnarea lui Dorin Chirtoacă pentru a-l înlătura din funcţia de Primar. Însă în acest caz, opinează autorul editorialului, s-ar reveni la scenariul care prevede organizarea de alegeri anticipate ale Primarului, iar favoriţi vor fi candidatul PSRM şi un potenţial candidat comun al dreptei pro-europene. „Dacă însă între timp guvernarea va reuşi să-şi promoveze propriul reprezentant în postura de Primar interimar, şi acesta va fi un concurent serios în respectivul scrutin”, opinează Igor Volnițchi.

XS
SM
MD
LG