Linkuri accesibilitate

Nu la Washington se aleg președinții de la București (D. Turturică)


Ovidiu Nahoi critică atât obsesia antiBăsescu a opoziției, cât și exagerările fanilor președintelui.




Abia astăzi vizita de săptămâna trecută a presedintelui Traian Basescu la Washington ocupă spațiul comentariilor de presă. Articolele sunt in general puneri la punct ale reacțiilor miniminalizatoare ale opoziției.

In Romania libera, Dan Cristian Turturica porneste de la o afirmatie a fostului lider social-democrat Mircea Geoana: americanii ar fi inceput sa-si puna intrebarea cine va fi urmasul lui Basescu la conducerea Romaniei. Geoana precizeaza prudent ca nu americanii ne fac alegerile, ceea ce comentatorul si argumenteaza: da, nu la Washington se aleg presedintii de la Bucuresti, proba chiar… Mircea Geoana, care a pierdut acest post in alegeri, desi este considerat chiar de ambasadorul ameircan drept cel mai bun prieten al Statelor Unite in Romania.

Atat Washingtonul cat si oamenii politici responsabili din Romania stiu ca nu e important numele viitorului presedinte, ci continuarea orientarii pro-atlantice a tarii. De aceea, nu doar aici, ci si dincolo de Ocean e evidenta granita dintre acest tip de responsabilitate si mizele meschine, personal interesate adesea, ale celor care minimalizeaza importanta scutului antiracheta si care, mai demult, au semnat contracte dubioase precum este cel cu compania Bechtel, pentru constructia autostrazii Transilvania. „Parteneriatul cu Statele Unite este implicit cel cu Romania. Numele viitorului presedinte este irelevant”, scrie Dan Cristian Turturica in acest articol din Romania libera.

In sfarsit, Ovidiu Nahoi critica in Adevarul atat obsesia antibasescu a opozitiei, cat si exagerarile fanilor presedintelui. Cei dintai au vociferat strident la televiziuni ca Basescu a fost primit de Obama pe usa servitorilor. Cei din urma gresesc atribuind merite doar actualului sef de stat, desi parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost incheiat de presedintele Emil Constantinescu, in urma cu 14 ani, iar intrarea in NATO a avut loc in timpul mandatului lui Ion Iliescu: „mandatul presedintelui Basescu trebuie judecat nemilos, dar in ansamblul sau, cu ceea ce a adus bun si rau Romaniei”.
XS
SM
MD
LG