Linkuri accesibilitate

Revoltă în parcul de distracții: Partidul Șor sfidează pandemia și autoritățile


Inspectoratul general al poliției a anunțat luni că va trage la răspundere organizatorii protestului de duminică, de la Orhei, unde susținători ai formațiunii condusă de Ilan Șor, au organizat o „adunare generală” la care au decis redeschiderea parcului de distracții din localitate.

Poliția a constatat că aceștia „au încălcat abuziv legea, au instigat cetățenii la nerespectarea măsurilor de protecție, chemând oamenii la încălcarea normelor de profilaxie” anti-COVID. Cazul este analizat de Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică, iar până la anunțarea unei decizii, activitatea parcului va rămâne sistată.

Revoltă în parcul de distracții: Partidul Șor sfidează pandemia și autoritățile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Poliția atrage atenția primăriei Orhei și deputaților din formațiunea Șor că potrivit deciziei Comisiei naționale pentru sănătate publică sunt permise întrunirile cu maxim 50 de oameni, cu respectarea măsurilor anti-COVID, pe când duminică, la adunarea organizată în parcul de distracții Orhei-Land, au participat peste 150 de oameni.

Un comunicat al Inspectoratului general al poliției precizează că niciun parc de distracții din țară nu a fost redeschis de la începutul pandemiei, iar la moment, în parcul din Orhei sunt permise doar plimbările, toboganele și caruselele fiind închise. „Poliția documentează toate acțiunile prin care au fost admise încălcări ale restricțiilor stabilite de cadrul normativ, iar organizatorii vor fi atrași la răspundere în modul stabilit de lege”, se arată în comunicatul IGP.

Deputata și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a criticat decizia autorităților de la centru de a ține închis parcul de distracții din Orhei, reproșând Comisiei naționale pentru sănătate publică că ar avea „o poziție selectivă” și că la mijloc ar fi, de fapt, un moft politic.

De ce în Chișinău este permisă aglomerația, iar în Orhei nu?

Domnii Chicu și Dodon, de ce situația din parcul Valea Morilor din capitală nu este monitorizată de poliție? De ce în Chișinău este permisă aglomerația, iar în Orhei nu? Asistăm la o atitudine selectivă. Nu văd oamenii să poarte mască, mănuși, nici măcar un panou care să anunțe că suntem în perioadă epidemică, de parcă nimeni nu a auzit de coronavirus. Doar la Orhei sunt câte zece polițiști pe metru pătrat”.

Într-o luare de poziție, Agenția Națională de Sănătate Publică a explicat riscul pe care îl comportă redeschiderea parcului de distracții din Orhei, atrăgând atenția că zona este periculoasă mai ales pentru că în cazul unei infectări în masă nu poate fi stabilită clar sursa infecției. „Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, se arată în comunicatul agenției.

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Ping-pongul declarațiilor din jurul parcului de distracții Orhei-Land scoate la iveală neîncrederea pe care o au cetățenii în guvernanții de la centru, e de părere activistul civic Valeriu Pașa. Expertul comunității Watchdog.md atrage atenția că, în pofida riscului de infectare, o bună parte dintre orheieni sprijină inițiativa de a redeschide parcul de distracții. Această atitudine este consecința ignoranței primelor persoane în stat care luni la rând au apărut în spațiul public fără mască și ignorând îndemnul medicilor de a păstra distanța fizică, spune Valeriu Pașa:

Dincolo de caracterul acestui partid, care mituiește oameni să vină la proteste, cel mai important este că autoritățile nu sunt capabile să convingă oamenii că fac corect ceea ce fac. Asta este rodul comunicării defectuoase pe care a avut-o guvernul, președintele etc, în toată perioada pandemiei. Ce spun cetățenii care inclusiv nu cred în coronavirus? „Uitați-vă la Igor Dodon, umblă prin țară, nu se protejează, organizează evenimente, adună lume”. Deci, ei (Partidul Șor n.a.) utilizează slăbiciunile și inconsecvența guvernării”.

În opinia lui Valeriu Pașa scandalul iscat în jurul parcului de distracții Orhei-land arată că partidele politice aflate la guvernare au intrat deja în febra electorală, iar campania pentru prezidențiale va fi una „la cuțite”. Expertul comunității Watchdog.md regretă însă caracterul cinic al problemei, or, dincolo de disputa politică cei care riscă să se infecteze sunt oamenii de rând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG