Linkuri accesibilitate

Nu există să dai mită în Statele Unite ca să încerci să obții ceva în favoarea ta (Marius Stan/ziare.com)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

„Societățile ar trebui să aibă curajul să declare că anumite opțiuni, deși posibile, sunt nerezonabile și, potențial, explozive. (Andrei Cornea/„22”).

Andrei Cornea publică un mic eseu despre libertatea religioasă în vremurile noastre publică în săptămânalul „22”. Autorul atrage atenția că modernitatea în care trăim lasă individului o mare libertate de alegere: de la alegerea detergentului preferat, până la alegerea credinței religioase la care să adere. Spre diferență, scrie Cornea, „În societățile tradiționale, religia individului este, de cele mai multe ori, religia statului (cuius regio, eius religio), iar formele de expresie ale credinței sunt reglementate. Omul are rareori latitudinea să opteze, iar eventualele abateri, dizidențe sau variante față de crezul oficial rămân private sau cel mult valabile în cercuri relativ mici și închise. Abaterile explicite sunt în general descurajate sau chiar interzise, sub amenințarea unor pedepse severe”. Coexistența în aceeași societate a vălului islamic, a kippei sau a crucifixului poate fi acceptată, după cum interzicerea acestor însemne capătă mereu o semnificație sensibilă. Totuși, eseul lui Andrei Cornea are alt tâlc: să definească, fie și cu mijloacele unui articol de gazetă, limitele libertăților religioase, într-o epocă în care convertirea a căpătat inclusiv aspecte neliniștitoare (vezi problema terorismului practicat de organizația Statul Islamic). Deși acceptabilă ca expresie a libertăților cetățenești, ea trebuie cernută prin judecata rațională a societății. „Societățile, scrie Andrei Cornea, ar trebui să aibă curajul să declare că anumite opțiuni, deși posibile, sunt nerezonabile și, potențial, explozive. În consecință, nu cred că ne abatem de la ideea libertății, dacă propaganda fundamentalistă de orice fel ar fi descurajată și îngrădită, și nu mă refer numai la fundamentalismul islamic, deși acesta are potențialul distructiv maxim. [...] Secolul XIX a proclamat „moartea lui Dumnezeu“, secolul XX a încercat să o pună în practică (prin comunism și nazism); dar iată că secolul XXI l-a reînviat pe Dumnezeu; apoi a început să-l promoveze cu mult succes drept bun de consum. Iar cifra de afaceri – se pare – crește mereu”.

Site-ul ziare.com publică un interviu cu cercetătorul în chimie Marius Stan, de douăzeci de ani universitar american și fost consilier al ministrului american al energiei din administrația Obama. Marius Stan vorbește despre corectitudine și lege în America și respectiv în România. „Nu există să dai mită ca să incerci să obții ceva în favoarea ta. La un an după ce am ajuns in SUA, am trimis un mesaj acasă in care am spus că ce imi place mie cel mai mult in America este că se respectă legea si că, dacă ceva ti se cuvine, ti se dă imediat, iar dacă ceva nu ti se cuvine, nu ti se dă niciodată”. Întrebat ce părere are despre problema doctoratelor plagiate care au devenit o problemă enormă în România, cercetătorul stabilit în Statele Unite spune că plagiatul este o infracțiune și ea trebuie pedepsită ca atare. Decizia Facultății de Drept a Universității din București de a desființa lucrările de licență, ca să stopeze cumva fenomenul cumpărării acestor lucrări de pe internet, nu e totuși bună. „O lucrare de licență este necesara. Ea dovedeste capacitatea candidatului la un anumit titlu de a sintetiza experienta, cunostintele, rezultatele pe care le are”. În plus,„nu e totul să produci lucruri de valoare, trebuie să le si poti prezenta in fata comunității”.

XS
SM
MD
LG