Linkuri accesibilitate

Rezultate preliminare arată că rușii aprobă modificările constituționale dorite de Vladimir Putin


Rezultate preliminare anticipate arată că rușii au aprobat cu ușurință modificările constituționale care deschid calea pentru ca președintele rus Vladimir Putin să candideze din nou și, eventual, să rămână la putere până în 2036.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat miercuri că, după procesarea a 0,78 la sută din protocoalele de vot, aproape 73 la sută dintre alegători au susținut modificările, în timp ce mai puțin de 26 la sută au votat împotriva lor.

CEC a adăugat că până la ora 14.00, ora Moscovei prezența la secțiile de vot din Moscova a fost de 46% și de 62% în cel de-al doilea oraș ca mărime, Sankt Petersburg.

Unii observatori independenți, jurnaliști și chiar membri ai personalului comisiilor electorale au anunțat încălcări multiple la secțiile de votare.

Astazi este ultima zi de vot în referendumul pentru modificarea Constituției ruse. Votul a început din 25 iunie , autoritățile spunind că măsura – fără precedent – a fost luată pentru a se evita aglomerația în mijlocul pandemiei de coronavirus.

Rezultatele preliminare sunt în concordanță cu așteptările și sondajele de oponie. Rușii au fost încurajați să voteze iar cei ce o fac au avut posibilitatea, ca prin tragere la sorți ,să obțină chiar și apartamente .Reclamele pentru referendum au pus în evidență modificarile populare, precum cea care garantează legarea pensiilor de inflație.

Chiar în perioada votului, Vladimir Putin a anunțat plăți unice de 10.000 de ruble (141 USD) celor cu copii.

Kremlinul a declarat că modificările sunt necesare pentru stabilitatea și securitatea țării, în timp ce criticii lui Putin spun că sunt menite să îl păstreze pe liderul de la Kremlin în funcție pe viață.

Alegătorii nu au primit decât opțiunea de a accepta sau de a respinge întregul pachet de amendamente. Cea mai controversată dintre cele mai mult de 200 de amendamente din pachet este cea care îi deschide calea lui Putin pentru ca să candideze la din nou atunci când actualul său termen de șase ani expiră în 2024 și din nou în 2030.

Acea perspectivă a stârnit un protest minor în Piață Roșie la Moscova. Poliția a intervenit și a încheiat rapid protestul, reținând opt activiști care protestau împotriva amendamentului care ii permite liderului de la Kremlin să rămînă în funcție pînă in 2036. Cei 8 au fost ulterior eliberati.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG