Fost Comandant al Forțelor armate estoniene și cu o carieră militară de peste 40 de ani, deputatul estonian Riho Terras le-a trimis o scrisoare colegilor din Parlamentul European, invitându-i să comemoreze împreună victimele deportărilor din iunie 1941. „14 iunie 1941 a fost o zi întunecată pentru multe familii estoniene.
Aproximativ 10 000 de persoane au fost luate cu forța din casele lor de către NKVD, acum 79 de ani. Deportări similare au avut loc în aceeași perioadă în Letonia, Lituania, Moldova și Polonia. Nu putem ierta și uita niciodată aceste acte oribile făcute de regimul sovietic. Să comemorăm victimele nevinovate ale terorii comuniste și să sperăm că nu vom mai asista niciodată la aceste tipuri de crime împotriva umanității”, arată el în scrisoare.
„Un impact deosebit a avut deportarea din noaptea de 14 către 15 iunie 1941, când 10 mii de oameni au fost puși în căruțe și trimiși către Siberia. Au revenit acasă doar un sfert dintre ei. Restul au fost omorâți sau au murit în Gulag. Este important ca tinerii noștri să cunoască și să înțeleagă istoria. Rude de-ale mele au fost trimise în Siberia și executate acolo, ” spune într-un interviu pentru Europa Liberă deputatul estonian. „Câtă vreme copiii se bat în curtea școlii există potențialul unui conflict, continuă el. Trebuie să fim oricând pregătiți de conflict. Lumea în care trăim nu este chiar un loc pașnic. Vedem o Rusie agresivă utilizând forțe militare convenționale împotriva vecinilor săi. Fie că vorbim de Georgia, în 2008, sau în Ucraina, în 2014. Este oricând gata să folosească forța pentru a-și atinge obiectivele politice, dacă nu le pot atinge cu alte mijloace, care astăzi se numesc hibride. Trebuie să fim atenți la asta și să menținem memoria eroilor noștri trează. Soția si copiii unui unchi de-al meu au fost deportați în 1941. El a fost executat, soția lui a murit în Siberia, prin înfometare, căci le dădea mâncarea ei copiilor. Copiii au supraviețuit și au revenit în Estonia în 1957, total rusificați. Au redevenit estonieni din nou după o vreme și imi aduc aminte cum ne povesteau lucrurile îngrozitoare pe care le-au trăit în timpul deportării.
Europa Liberă: Da, dar Rusia de astăzi nu este Rusia din timpul erei sovietice.
Riho Terras: „Într-adevăr, nu este. Este mult mai agresivă, este imperialistă, nu se mai ascunde, nu există discuții de pace cum era în timpul erei sovietice. A anunțat public că vrea să aibă influență în regiune. Declară că nu este de acord ca trei state independente Georgia, Ucraina și Moldova, să se alăture UE, NATO. Și nu doar declară, ci impune restricții sau le atacă militar.”
Europa Liberă: Si ce ar trebui să facă UE?
Riho Terras: „UE ar trebui să înțeleagă că Rusia este un jucător periculos. Ar trebui să înțeleagă că principala resursă a Rusiei sunt gazul și petrolul. Scopul este să divizeze Europa și să câștige influență. Ar trebui să vorbească cu o singură voce, așa cum, spre surprinderea lui Putin, a făcut-o în 2014 când Rusia a anexat Crimeea și a ocupat o parte din teritoriile ucrainiene. UE a reușit să impună sancțiuni asupra Rusiei și iată, acestea sunt încă menținute și azi.”
Europa Liberă: Vorbeați de rudele Dvs care s-au întors rusificate din Siberia. Așa s-a creat în toate fostele state sovietice o parte din minoritatea care astazi declară limba rusă, limba maternă. În Estonia cam 20% din populație. Acestora cum le prezentați situația: cea din trecut și cea din prezent?
Riho Terras: „În copilăria mea erau doar 8% estonieni in Estonia. Astăzi suntem toți estonieni. Dar unii preferă cetățenia rusă. Este adevărat, că pentru 20% din populație limba maternă este limba rusă. Au pașaport estonian, copiii vorbesc fluent cel puțin 3 limbi. Ca atare, au mai multe șanse pe piața muncii decât dacă nu ar avea cunoștințe de limbă rusă. Toți copiii noștri doresc să lucreze pentru Estonia în UE.”
Europa Liberă: O țară ca Moldova, mai mare decât Estonia, care stă cu un picior la Răsărit și cu unul la Apus, poate privi cu nedumerire reușitele micuței Estonia, și ea cândva doar o altă republică sovietică, ca și Moldova. Care este secretul Tigrului Baltic?
Când ești mic, trebuie să țintești și să sari sus
Riho Terras: „Când ești mic, trebuie să țintești și să sari sus. Am lucrat la o firmă estoniană de robotică și sunt încântat să vă spun că această firmă tocmai ce a lansat primul vehicul blindat cu pilot automat. Se pare că noi, estonienii, suntem pregătiți să deschidem uși pe care alții nu le-au deschis niciodată. Skype este tot o invenție estoniană. Și acum îl folosim toți, pe toate meridianele”.