Ştirile presei moldovene
- Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) se va întruni în ședință, săptămâna aceasta, pentru a decide eventuale restricții sanitare, în contextul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, informează portalul Ziarului de Gardă. În ultima săptămână aproape 6.000 de persoane s-au infectat. Incidența îmbolnăvirilor a crescut în majoritatea raioanelor și municipiilor din țară, cea mai înaltă fiind la Chișinău. Actualmente, în capitală, purtarea măștii este obligatorie în spitale și se recomandată în transportul public și spațiile închise. Într-un comentariu pentru Replicamedia.md, șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, anticipează că măsurile sanitare din valul curent vor fi mai puțin restrictive. „Toată Europa, toată lumea are o atitudine mai temperată față de valul curent de Covid-19. Avem valul Omicron care este foarte contagios, dar nu dezvoltă forme grave. În al doilea rând, majoritatea populației este vaccinată, a trecut prin Covid și avem o imunitate colectivă net superioară față de debutul pandemiei de acum doi ani”, explică Boris Gîlcă.
- Politica externă agresivă a Federației Ruse este cea mai mare amenințare la adresa R. Moldova, titrează IPN.md, citând un studiu elaborat de experți în domeniul securității și comunicării strategice. În contextul agresiunii militare din Ucraina și a imprevizibilității acțiunilor Rusiei pe plan extern, prioritatea R. Moldova este de a-și consolida capacitățile de apărare, susțin experții. Situația economică și socială precară generată de războiul din Ucraina și de criza energetică globală reprezintă amenințări la fel de dure la adresa securității țării. Potrivit experților, aceste vulnerabilități pot fi folosite de actori politici din țară și din străinătate pentru a crea destabilizări în societate.
- Radio Chișinău rezumă audierile publice pe marginea proiectului noului Cod Electoral, care au avut loc marți în comisia parlamentară de profil. Reprezentanți ai mai multor partide parlamentare și extraparlamentare au propus reducerea pragurilor de intrare în Parlament pentru blocuri, partide și candidați independenți. „Reducerea pragul electoral va da posibilitatea mai multor partide să acceadă în Parlament, astfel făcând organul legislativ mai reprezentativ”, a explicat liber-democratul Tudor Deliu. Expertul Asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil, a semnalat că unele prevederi care se referă la posibilitatea de a organiza alegeri timp de două zile în diaspora sunt „interpretabile” și pot crea situații în care alegătorii să fie tratați inegal. Directorul Asociației ADEPT Igor Boțan consideră că legislația poate să conțină și anumite excepții. „O treime din alegătorii R. Moldova sunt peste hotare și aici e nevoie de excepții, dar trebuie să argumentăm de ce e nevoie de ele”, a precizat Boțan. Proiectul Codului electoral a fost criticat de opoziție. Deputatul socialist, Vasile Bolea, a menționat că proiectul, în actuala redacție, ar avantaja guvernarea, mai ales în aspectul asigurării reprezentativității politice în Comisia Electorală Centrală.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- O postare video a TV8.md, despre un convoi de blindate pe traseul Chișinău-Ialoveni, este printre cele comentate pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Jurnaliștii precizează că au surprins coloana de mașini în care se aflau polițiști de la Brigada de Poliție cu Destinație Specială ,,Fulger” la revenirea de la poligon, unde aceștia au desfășurat antrenamente ordinare.
- Pe Instagram, una dintre cele mai populare postări este a Europei Libere, care anunță că în municipiul Chișinău a fost instituit pragul de alertă roșu după ce, în decurs de o săptămână, au fost înregistrate peste 250 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 la fiecare 100.000 de locuitori. Alte 20 unități administrativ teritoriale sunt sub prag de alertă portocaliu. Doar cinci se află sub cod verde, cu o incidență a cazurilor redusă.