„Popoarele din Europa de Est nu mai suportă corupţia. Aşa se explică instalarea la Chişinău a unui regim condus de două doamne, Maia Sandu şi Natalia Gavriliţă, ambele licenţiate la Harvard şi care au trăit în lumea civilizată occidentală(…) UE a înţeles această direcţie în care merge Republica Moldova şi îi ajută pe moldoveni cât poate şi cât îi permite legislaţia europeană. Cert este că Republica Moldova este acum mult înaintea României în privinţa luptei anticorupţie şi aprecierii UE”, scrie Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul.
Magda Grădinaru reamintește teza politologului Ivan Krastev că pandemia (altfel spus, orice criză majoră) nu-i avantajază pe populiști ci, dimpotrivă, îi scoate din joc, odată de alegătorii ajung să facă diferența între realitate și șarlatanie. Articolul publicat de spotmedia.ro, arată cum recentele alegeri Moldova, Cehia și Bulgaria, dar și trendul electoral din Ungaria, sau revenirea solidă în sondaje a președintelui francez Emmanuel Macron pe seama măsurilor ferme dispuse în perioada pandemiei confirmă fără echivoc ipoteza lui Krastev. Electoratul își întoarce fața de la partidele populiste. Ce se întâmplă în acest timp în România ? Magda Grădinaru: „În contradicție cu dinamica europeană, unde cetățenii sancționează populismul și extremismul politice, dovedite a fi dezastruoase pentru țară și oameni când e vorba despre o criză reală, în România eșuează partidele tradiționale, pro-europene (…), în principiu nepopuliste(…). (…) Și cum de partea cealaltă nu există altă ofertă în afara AUR, votul de blam pe care românii îl dau celor care au exercitat guvernarea în criză îi trimite în brațele Alianței pentru Unirea Românilor”. Diagnosticul jurnalistei de la spotmedia e aspru : „Dacă acum câțiva ani, în plin regim abuziv al lui Liviu Dragnea, Uniunea Europeană a făcut din România o poveste de succes pentru modelul de democrație liberală, astăzi, aceeași țară, cu același președinte, o ia îndărăt. E cel mai puternic declin al liberalismului”.
Despre criza severă a migranților, în derulare la granița dintre Belarus și Polonia, Valentin Naumescu scrie pe spotmedia.ro o analiză încărcată de urgența situației. Ce se întâmplă acolo e rezultatul strategiei „doi iepuri dintr-un foc” a liderului rus Vladimir Putin, spune el. Primul iepure: Europa e pusă în fața dependenței de gazul rusesc, ba i se mai arată și „pisica migrației”, de care se teme foarte mult. Al doilea iepure e chiar Belarusul, care va fi adus, crede analistul, din poziția de „năzdrăvan”, „în situația unei dependențe totale de voința politică și resursele economice ale Moscovei”. Când Lukașenko nu va mai face față efectelor sancțiunilor dispuse de Uniunea Europeană, va fi debarcat de poporul său, revenit în stradă, iar Belarusul, înghițit de facto de Rusia. Soarta Europei tocmai se joacă, rezultă din analiza lui Naumescu. Polonia și Lituania trebuie să reziste, trebuie să fie sprijinite. NATO poate să intervină în virtutea faimosului articol 5, cum au cerut déjà polonezii, revenind astfel în spațiul european. „În cele din urmă, nu va fi război convențional din cauza/pentru Belarus”. Dar, „Baricadarea Europei devine treptat o realitate. Trăim vremuri de război. Așa arată un război hibrid”.