Linkuri accesibilitate

Robert Ford: Pe timp de criză „a nu face nimic NU este o opțiune!”


Robert Ford, directorul Școlii Internaționale ‘Heritage’ din Chișinău
Robert Ford, directorul Școlii Internaționale ‘Heritage’ din Chișinău

Școala Internațională ‘Heritage’ din Chișinău a trecut la planul său de predare la distanță din prima zi de carantină anunțată pe data de 10 martie.

Robert Ford: Pe timp de criză „a nu face nimic NU este o opțiune!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:10 0:00
Link direct



Așa cum întreaga comunitate Heritage utilizează instrumentele Google în procesul educațional obișnuit, profesorii și elevii au trecut în clase virtuale Google cu mare ușurință. Dotarea cu instrumente și tehnologii a permis școlii cu succes implementarea lecțiilor în mediul virtual din start, acest lucru fiind posibil datorită colaborării strânse dintre școală și familie, iar frecvența de 100% a elevilor la orele online e o demonstrare a acestui fapt. Administrația și profesorii școlii Heritage s-au arătat deschiși de a împărtăși din experiența lor cu comunitatea educațională din țară – ministerul de resort, direcțiile de învățământ și comunitățile de profesori de pe tot teritoriul Moldovei. Directorul școlii, Rob Ford s-a oferit să ajute și alți manageri de instituții din țară și din alte colțuri ale lumii cu materiale prețioase pentru a trece la învățământul la distanță în aceste timpuri încercate de pandemia COVID-19.

Europa Liberă: Cum vă reușește să transmiteți cunoștințe discipolilor?

Consider că fiecare comunitate școlară trebuie să găsească soluția optimă pentru școala sa

Robert Ford: „Cred că unul dintre lucrurile bune care au răsărit din această criză este că noi toți ne-am unit să lucrăm împreună în țara noastră Moldova ca o comunitate educațională națională. Când mă uit la colegi din alte țări, cum ar fi Marea Britanie - propria mea țară - sau Statele Unite, la ambiguitatea și haosul ce se petrece acolo și cum școlile se străduiesc să lupte cu această situație, sunt de fapt mândru de modul în care Ministerul Educației a gestionat procesul educațional din școlile noastre în timpul acestei crize. Ceea ce a făcut Școala Internațională Heritage a fost să recunoască foarte devreme problema per ansamblu, noi am pus problema „când”, nu „dacă” învățarea la distanță va avea loc, astfel începând pregătirile și având un plan gata foarte curând. Mi-am amintit în acele momente cuvintele unui mentor de-al meu: „Un lider bun vede după colțuri”. Consider că fiecare comunitate școlară trebuie să găsească soluția optimă pentru școala sa. La Heritage, datorită tehnologiilor digitale cu care suntem dotați, am putut să trecem imediat la planul nostru de învățare la distanță. Noi ne-am asigurat că există multe modalități prin care fiecare copil să aibă acces la învățarea de bază, chiar și în aceste momente de criză. Au fost două principii de care ne-am ghidat: primul, cel al schimbării de mentalitate, și anume de a vedea această situație ca pe noua situație normală, acesta fiind punctul nostru de pornire; iar al doilea a fost acela că școala e deschisă, doar campusul e închis. Din mai multe puncte de vedere, noi am revoluționat educația din anii 2020, căci ea nu va mai fi niciodată așa cum a fost anterior. Voi încheia răspunsul la această întrebare cu un citat pe care l-am auzit la Forumul Educațional de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, și anume acela că „cel mai mare bun de preț al acestei țări sunt oamenii săi”. În comunitatea noastră, toți – profesori, elevi, părinți, cei din administrație, fondatorii – ne-am unit cu toții pentru a face acest model să funcționeze și, deși nu avem un manual pentru a ne ghida, ne asigurăm că elevii noștri au parte zilnic de învățare interactivă și semnificativă. Exact acest lucru îl demonstrează și ministrul, și secretarul de stat, și toți colegii din toată țara – că putem fi pozitivi și putem face ceva pentru copii, ca ei să treacă peste această criză cu bine.”

Europa Liberă: Autoritățile au anunțat vacanță forțată a elevilor până la 15 mai. Fiind vorba de mai bine de o lună și jumătate, ținând cont că e perioada nu doar de încheiere a anului școlar, ci și de desfășurare a procesului de finalizare a treptelor de școlarizare, mulți profesori se gândesc la modul cel mai serios cum să transfere sala de clasă acasă. Sunteți o instituție de elită și problema e mult mai ușor să fie rezolvată. Ce sfaturi ați avea pentru minister, pentru școlile din mediul rural, acolo unde mulți copii încă nu au telefoane atât de performante ca să poată această instruire de la distanță să fie una de calitate? Ce sfaturi, ce sugestii ați avea Dvs. în aceste condiții?

Robert Ford: „Este o întrebare foarte bună. Este una dintre provocările pe care le-am adresat ministrului și secretarului de stat – mai exact, să nu vadă modelul nostru ca pe unul uniform care să fie preluat de toate școlile, căci este bazat pe capacitățile noastre digitale. Dar în același timp, nu este vorba doar de resursele școlii, căci sunt alte școli private din țară în aceeași poziție ca și noi, dar care nu au mers pe un plan ca al nostru, iar acum luptă să găsească soluții. Vreau să adaug aici că au fost educatori, oficiali de la minister, ca secretarul de stat în domeniul educației Natalia Grîu, care au înțeles foarte repede că trebuie găsită urgent o soluție practică, ținând cont de natura școlilor din Republica Moldova, precum și faptul că profesorii au nevoie de o formare pentru predare-învățare la distanță, întrucât această criză poate dura mult timp. Iar ca să răspund direct, această problemă nu are nevoie de o abordare managerială, ci de una de liderism din partea comunității din acele regiuni de unde sunt școlile. Ei trebuie să ia inițiativa ca să se asigure că elevii vor avea parte de învățare esențială, în orice formă ar fi ea. Iar asta se referă la contextul fiecărei comunități, deoarece sunt foarte multe soluții offline care nu necesită tehnologii și ar putea fi folosite pentru a continua educația. Cunosc, de exemplu, situații în regiuni rurale din Statele Unite, unde directorul și profesorii au pregătit seturi de materiale tipărite pentru elevi și au mers personal pe la casele elevilor și le-au împărțit aceste materiale pentru a studia de sine stătător.”

Europa Liberă: Și totuși, Republica Moldova este un stat sărac, unii copii pot rămâne mult în urmă cu pregătirea din cauza lipsei posibilităților și a accesului limitat la internet sau calculatoare. Ce se poate întreprinde pentru a ridica calitatea educației în aceste condiții?

Robert Ford: „Există și multe soluții offline. Nu se referă doar la a „umple” cumva timpul elevilor. De exemplu, comunitățile școlare își aranjează orarul astfel, încât să organizeze ora de lectură sau pot dezvolta ore de creativitate, unde elevii ar putea picta, sau ore de matematică, la care elevii ar învăța să calculeze. Și chiar și în cele mai îndepărtate localități rurale, oamenii dețin telefoane pentru a comunica verbal instrucțiunile direcției. Doar a nu face nimic NU este o opțiune! UNICEF a publicat în această săptămână date statistice care arată că la momentul actual 80% din copiii de pe glob nu sunt la scoală, iar asta reprezintă 1,4 miliarde de copii, posibil pentru următoarele 2-3 luni. Republica Moldova are rețele educaționale bune, are direcționare bună de la minister, profesorii discută între ei, împărtășesc idei, iar acest concept este un model puternic și e bun de copiat.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG