Linkuri accesibilitate

Robert Mueller în Congres: „Mărturia mea a fost raportul”


Fostul procuror special american Rober Mueller în Congres, 24 iulie 2019

Audiat de două comisii ale Camerei Reprezentanților, procurorul special a avertizat că nu va face dezvăluiri noi.

La Washington fostul consilier special Robert Mueller, care a investigat rolul Rusiei în alegerile prezidențiale câștigate de Donald Trump, participă miercuri la două audieri televizate în două comisii din legislativ; democrații speră ca evenimentele să micșoreze șansele lui Trump de a fi reales, dar republicanii sunt gata să-l apere pe președinte, lansând acuzații asupra lui Mueller și a echipei sale.

Fostul consilier special Robert Mueller a apărat miercuri corectitudinea anchetei sale și a reiterat faptul că ea nu l-a exonerat pe președintele Donald Trump de bănuiala de obstrucționare a justiției - și nici nu l-a exonerat total pe Trump, așa cum pretindea președintele inclusiv în tweeturi postate miercuri în zori.

Ancheta nu l-a exonerat pe președintele Donald Trump de bănuiala de obstrucționare a justiției - și nici nu l-a exonerat total

Cele două audieri consecutive din Congres, de miercuri, reprezintă prima apariție în public a lui Robert Mueller după încheierea în primăvară a anchetei sale de doi ani, și oferă de asemenea spectacolul rar al unui procuror care discută în public o investigație avându-l ca personaj pe un președinte în exercițiu al Statelor Unite.

Mueller este audiat în Comisia pentru justiție și în Comisia pentru servicii de informații – ambele din Camera Reprezentanților, ambele conduse de adversarii democrați al președintelui Donald Trump.

Acuzat de Trump că ar fi instrumentul unei „vânători de vrăjitoare”, ba chiar al unei tentative de puci, Mueller a spus miercuri că ancheta sa a fost efectuată într-o manieră „corectă și independentă”, iar membrii echipei sale sunt „oameni de maximă integritate”. Mueller a mai amintit că Ministerul Justiției a confirmat că nu are vreun conflict de interese – răspunzând astfel încă unei acuzații din partea lui Trump.

Audierile au loc într-o perioadă de diviziuni acute în Congres și în societatea americană. Associated Press scrie că o mare parte din observatorii din presă spun că tocmai pentru că americanii sunt atât de împărțiți în opiniile despre Donald Trump, este puțin probabil să se lase influențați de vreo declarație, fie și din partea unui bun cunoscător al problemei ca Mueller, așa că efectul politic al audierilor ar putea să fie neînsemnat.

Mueller a repetat concluziile raportului din primăvară și a avertizat că nu va face dezvăluiri noi, inclusiv pentru că nu îi dă voie Ministerul Justiției: „Mărturia mea a fost raportul”, a spus el.

Rraportul său nu a stabilit că președintele nu a obstrucționat justiția

În privința rolului lui Trump în evenimentele anchetate, Mueller a spus că raportul său nu a stabilit că președintele nu a obstrucționat justiția – o replică indirectă la repetatele pretenții contrare ale președintelui.

În finalul cuvântului său de deschidere la audierea de miercuri, Mueller a atras din nou atenția asupra amenințării rusești la adresa democrației americane: „În cariera mea am văzut un număr de amenințări la adresa democrației noastre. Efortul conducerii rusești de a se amesteca în alegerile noastre este una dintre cele mai grave amenințări, și merită atenția fiecărui cetățean american”, a spus Mueller.

Cunoscut pentru firea sa taciturnă, Mueller a ezitat să accepte audierile și a avertizat dinainte că nu va merge dincolo de ceea ce se află deja în raportul de 448 de pagini publicat în aprilie. Iar Ministerul american al Justiției i-a atras atenția să se mențină în acei parametri și să facă trimitere la o directivă concretă a ministerului când va fi întrebat despre lucruri pe care nu le poate comenta.

Americanii l-au putut vedea pe Mueller vorbind în calitate de anchetator doar odată, în mai anul acesta, și atunci timp de numai 9 minute.

O surpriză înaintea audierilor a fost că în ajun democrații dintr-o comisie din Congres i-au permis lui Mueller să-l aibă alături pe adjunctul său din timpul anchetei, Aaron Zebley. A fost o decizie foarte criticată de președintele Donald Trump, care a spus pe Twitter miercuri în zori că democrații îi caută nod în papură lui, „un președinte foarte inocent”.

În ultimii doi ani, Trump l-a făcut pe Mueller o țintă predilectă a atacurilor sale, încercând să-i pună la îndoială credibilitatea, prezentându-l ca pe o persoană părtinitoare și compromisă.

AP a relatat că în ultima săptămână Trump și-a întrebat frecvent apropiații cum ar putea merge audierile. Fără să se arate îngrijorat că Mueller ar putea spune ceva nou și dăunător, Trump s-a arătat iritat că fostul anchetator va avea parte de așa publicitate la scară națională.

Trump a repetat că ancheta pe care o numește „vânătoare de vrăjitoare” l-ar fi absolvit de orice acuzație că ar fi obstrucționat justiția, dovedind totodată că nu a existat nici o un fel de cooperare între echipa lui de campanie electorală și Moscova.

Democrații, pe de altă parte, care au citit raportul altfel decât Trump, sperau ca Mueller să explice la audieri de ce nu a lansat o anchetă penală în ciuda dovezilor pe care ei le consideră incriminante din raport – mai ales cele referitoare la obstrucționarea justiției.

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG