Linkuri accesibilitate

Roberta Metsola (PE): Discuțiile pentru aderarea Ucrainei la UE trebuie să înceapă anul acesta


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Parlamentul UE din Bruxelles, 9 februarie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Parlamentul UE din Bruxelles, 9 februarie 2023

Președinta Parlamentului European a cerut ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană încă din acest an și a îndemnat aliații Kievului să extindă livrările de arme către forțele armate ucrainene, în timp ce Ucraina continuă să lupte împotriva invaziei neprovocate a Rusiei.

Roberta Metsola s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți oficiali ucraineni de rang înalt pe 4 martie, în timpul unei vizite în orașul Lvov din vestul țării.

„Sper ca negocierile de aderare să poată începe deja în acest an. Viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană”, a declarat Metsola după întâlnirea cu Zelenski.

Ucraina a primit în iunie statutul de candidat pentru a adera la blocul cu 27 de membri, la patru luni după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă, o decizie considerată de Zelenski ca fiind „istorică” la momentul respectiv, deși negocierile pot dura ani de zile.

După începerea oficială a negocierilor, Comisia Europeană va trebui să evalueze dacă Kievul îndeplinește criteriile de aderare la UE în ceea ce privește buna guvernare, eradicarea corupției, libertățile democratice și statul de drept.

Procesul durează adesea mai mult de cinci ani, iar unii candidați așteaptă mult mai multă vreme. Negocierile cu Turcia și Balcanii de Vest au intrat în impas pe fondul numeroaselor obstacole.

Însă Metsola a lăudat progresele Ucrainei. „Ritmul în care guvernul face progrese în ceea ce privește candidatura la UE mă impresionează”, a declarat ea.

Metsola a cerut, de asemenea, aliaților occidentali ai Ucrainei să sporească livrările de arme pentru armata ucraineană, care luptă de luni de zile împotriva unei ofensive rusești în regiunile estice Donețk și Luhansk, și s-a pronunțat, de asemenea, în favoarea livrării de avioane de război moderne Kievului. „Statele membre ar trebui să ia serios în considerare trimiterea de avioane de luptă în Ucraina”, a declarat Metsola.

Ea a purtat, de asemenea, discuții cu Ruslan Stefanciuc, președintele parlamentului ucrainean, Verhovna Rada.

XS
SM
MD
LG