Linkuri accesibilitate

Un an de război în Ucraina | Antonio Guterres denunță Rusia de la tribuna Adunării Generale ONU


Adunarea Generală a ONU a organizat la New York o reuniune la nivel înalt pentru adoptarea unei rezoluții privind Ucraina
Adunarea Generală a ONU a organizat la New York o reuniune la nivel înalt pentru adoptarea unei rezoluții privind Ucraina

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a denunțat miercuri invazia Rusiei în Ucraina spunând că aceasta este o încălcare a Cartei fondatoare ONU și a dreptului internațional și a atras atenția asupra amenințărilor rusești privind posibila utilizare a armelor nucleare.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a sugerat în repetate rânduri că, în cazul în care se simte amenințată, Rusia ar putea folosi arma nucleară.

„Am auzit amenințări implicite de a folosi arme nucleare. Așa-numita utilizare tactică a armelor nucleare este absolut inacceptabilă. Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei”, a declarat Guterres în fața celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU, în cadrul unei reuniuni care a marcat prima aniversare a războiului din Ucraina.

Adunarea Generală urmează să adopte un proiect de rezoluție - probabil joi, 23 februarie - care să sublinieze „necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, în conformitate cu Carta ONU.

Carta ONU, spune Guterres, este „lipsită de ambiguități" prevăzând că: „Toți membrii se vor abține în relațiile lor internaționale de la amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a oricărui stat”.

Ucraina și susținătorii săi speră să adâncească izolarea diplomatică a Rusiei, încercând să obțină voturi favorabile din partea a aproape trei sferturi din Adunarea Generală, pentru a egala sau chiar pentru a depăși susținerea primită pentru mai multe rezoluții anul trecut.

„Poziția Națiunilor Unite este fără echivoc: Suntem angajați față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, a declarat Guterres.

În proiectul de text, Adunarea Generală ar urma să ceară din nou Moscovei să-și retragă trupele solicitând deopotrivă încetarea ostilităților. Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate și consecințe politice.

Rusia a îndemnat statele ONU să voteze împotriva unui demers „dezechilibrat și antirusesc”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, le-a declarat reporterilor că Ucraina își exercită dreptul la autoapărare, așa cum este consacrat în Carta ONU, și că „atunci când trimiteți arme Ucrainei, ajutați Ucraina să apere Carta ONU”.

„Rusia a încălcat Carta ONU, devenind un stat-agresor”, a declarat el la Națiunile Unite. „Când le trimiteți rușilor arme, îi ajutați să distrugă Carta ONU și tot ceea ce reprezintă Națiunile Unite. Este foarte simplu”.

Rusia a declarat că a lansat o „operațiune militară specială” pentru „a denazifica” Ucraina și a proteja vorbitorii de limbă rusă și a acuzat, de asemenea, Occidentul că duce un „război prin procură” împotriva sa, înarmând Ucraina și impunând sancțiuni împotriva Moscovei.

Statele Unite și aliații occidentali au calificat invazia drept o acaparare neprovocată a teritoriului împotriva unei națiuni suverane.

XS
SM
MD
LG