Linkuri accesibilitate

Kamala Harris: SUA au ajuns la concluzia că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina


Vicepreședinta americană Kamala Harris
Vicepreședinta americană Kamala Harris

Vicepreședinta americană, Kamala Harris, a declarat că Statele Unite au ajuns la concluzia că Rusia a comis „crime împotriva umanității”, în războiul său neprovocat împotriva Ucrainei. Militarii ruși, spune Harris, au efectuat atacuri „generalizate și sistemice” împotriva civililor din țară.

Harris a făcut aceste comentarii într-un discurs la Conferința de Securitate de la München. Ea a mai spus că SUA au ajuns la această concluzie după ce au examinat dovezile. „Statele Unite au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității”", a declarat Harris, adăugând că acțiunile forțelor ruse sunt „un atac asupra valorii noastre comune și asupra umanității noastre comune”.

Harris a citat o listă de abuzuri comise de forțele rusești în Ucraina - inclusiv tortură și violuri, precum și bombardarea unei maternități din Mariupol, care a ucis trei persoane, inclusiv un copil.

„Să fim cu toții de acord: în numele tuturor victimelor, cunoscute și necunoscute, trebuie să se facă dreptate”, a spus Harris.

Ea a mai spus că Statele Unite vor sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Rusia, în fața justiției

Este cea mai recentă declarație de acest fel. De-a lungul ultimului an, mai multe țări și instituții internaționale au documentat și stabilit că Rusia a comis crime de război și împotriva umanității, încălcând convenții internaționale și cutume de civilizație pe care nimeni nu le-a mai ignorat de la Al Doilea Război Mondial până acum. Este vorba despre violarea, torturarea și executarea civililor, despre atacarea deliberată a infrastructurii civile (instituții culturale, educative, gări, piețe, obiective de patrimoniu), despre deportări forțate de civili și copii, despre scoaterea deliberată din funcțiune a instalațiilor energetice pentru a produce o criză umanitară și multe alte acțiuni considerate crime împotriva umanității.

În octombrie, Ucraina cerea sprijinul politic Uniunii Europene pentru crearea unui tribunal special care să-i judece pe liderii militari și politici ai Rusiei, responsabili de declanșarea războiului. Liderii ucraineni au pledat la Bruxelles, la o conferință despre crime de război și pedepsirea celor responsabili, pentru înființarea unei instanțe speciale dedicată urmăririi penale a celor responsabili de invazia din Ucraina, instanță care să funcționeze pe lângă Curtea Penală Internațională (CPI).

În aceeași lună, Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a documentat evenimentele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi din nordul Ucrainei la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022, constatând că forțele rusești au bombardat fără discriminare zonele pe care încercau să le captureze și au atacat civilii care încercau să fugă. Comisia, scrie în raport, „a găsit motive rezonabile pentru a concluziona că o serie de crime de război, încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional au fost comise în Ucraina”, a afirmat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului într-un comunicat de presă.

Tot atunci, Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, asigura Kievul de sprijinul continuu al agenției de sănătate a ONU și spunea că avuseseră loc peste șase sute de atacuri deliberate ale punctelor de acordare a ajutoarelor medicale pe tot cuprinsul Ucrainei. „Prea mulți oameni din Ucraina trăiesc în condiții precare, mutându-se dintr-un loc în altul, trăind în improvizații sub standarde sau fără acces la încălzire", a avertizat el.

„Ucraina trebuie să primească tot ce are nevoie”

Înainte de discursul Kamalei Harris, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Conferința de Securitate de la München că aliații occidentali trebuie să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge Rusia.

„Trebuie să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge și a se impune ca națiune suverană și independentă în Europa", a declarat el la reuniunea anuală din Germania.

Sprijinul occidental pentru Ucraina a fost pe primul loc pe agenda Conferinței de Securitate de la München, o reuniune anuală a șefilor de stat, oficialilor, diplomaților și experților care se desfășoară în Germania.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe 18 februarie, în cadrul forumului de securitate, că aliații trebuie „să-și dubleze” ajutorul militar pentru Ucraina.

„Trebuie să dublăm eforturile și trebuie să continuăm sprijinul cu adevărat masiv necesar în așa fel încât planurile imperialiste ale președintelui Vladimir Putin să eșueze complet", a declarat ea în remarcile sale la conferință.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit, la 17 februarie, în deschiderea summitului de trei zile, apelurile către Occident pentru a menține livrarea rapidă de arme și alte echipamente militare către Ucraina.

Pentru prima dată în ultimele două decenii, Rusia nu a fost invitată la conferință, în condițiile în care țările occidentale încearcă să izoleze Moscova din punct de vedere diplomatic din cauza invaziei sale în Ucraina.

XS
SM
MD
LG