Încurajarea egalității dintre femei și bărbați devine o prioritate și pentru Republica Moldova. Încet, dar sigur, femeile ar trebui să se implice în proiecte de impact, acceptând provocările în dorința de a da ceva înapoi societății, sugerează Rodica Jardan, coordonatoare de instruiri la Institutum Virtutes Civilis.
Europa Liberă: Într-o lume a bărbaților în funcție de șefi, să vorbim despre rolul femeii, pentru că unele femei puternice reușesc să se strecoare și să-și câștige un loc important în societatea moldavă, însă experții vorbesc că ar mai exista obstacole de care se lovesc acestea.
Rodica Jardan: „Societatea noastră moldovenească trebuie să accepte un nou fenomen, și anume că femeile au nevoie și de altceva,că deja se descurcă și în familie, și acasă, și la serviciu și dacă au primit o funcție executivă de directoare de liceu sau manageră a unei instituții publice, de sănătate, de orice ar fi, se poate și dincolo, pentru că aportul femeilor este diferit față de cel al bărbaților.”
Europa Liberă: Dar prin ce diferă acest aport?
Rodica Jardan: „Bărbații gândesc în mod general, ei văd lucrurile diferit și poate că ei merg pe filiera geopolitică, pe când femeile se gândesc la necesitățile unei familii, necesitățile unei comunității, se gândesc la bunăstarea tuturor, începând de la servicii de calitate, începând de la o viață de calitate.
Și străinii înțeleg că în Moldova există femei bune, în special atunci când fenomenul migrației, haideți să fim sinceri, ne afectează și dacă au rămas femei și se poate, atunci investiția merită și astfel de proiecte cum este și proiectul în care sunt actualmente implicată, Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, pe care noi, Institutum Virtutes Civilis (IVC) o implementăm împreună cu Centrul Contact Cahul și UN Women Moldova prin finanțarea directă a Guvernului Suediei.
Eu cred că este o șansă pentru femei și o spun din poziția pe care o am
Încurajați-le pe fetele tinere să se implice în politică și dezvoltați-le abilitatea de lideră...
acum: „Dragi doamne, dragi femei, sunteți mame, aveți fiice; sunteți profesoare, aveți discipole, încurajați-le pe fetele tinere să se implice în politică și dezvoltați-le abilitatea de lideră, pentru că ceea ce observăm noi astăzi – femeile știu să se descurce foarte bine acasă, știu să se descurce foarte bine la serviciu, dar, din păcate, le este frică să accepte că potențialul de acolo poate fi implicat și poate schimba o hotărâre de Guvern, o lege poate fi promovată și de ce nu?, dacă nu creștem generația care să creadă în forțele proprii, să-și dezvolte capacitățile de a gândi critic, de a spune o opinie, cine o s-o facă”?”
Europa Liberă: Dar după aceste școli, instruiri, ele se debarasează de complexe, de timiditate, devin mai ambițioase, mai curajoase?
Rodica Jardan: „Din ceea ce am observat noi, da. Ceea ce le lipsește
Ceea ce le lipsește femeilor este motivarea...
femeilor este motivarea. Femeile din Republica Moldova mai au nevoie de o voce externă, nu doar a soțului, nu doar a părinților, dar încă cineva...”
Europa Liberă: Deci, care iese din pereții casei?
Rodica Jardan: „Care iese din pereții casei și care să-i spună: „Da, uite, tu aici ești bună! Uite, tu ești un bun orator! Uite, tu ai o gândire foarte bună! Uite, tu ai studii în domeniul asistenței sociale și ai putea să promovezi o lege sau să schimbi un anumit articol în lege spre beneficiul comunității, inclusiv în momentul în care tu aduci un beneficiu comunității, tu aduci direct și ție, familiei tale”. Iată asta ne lipsește.
Noi începem cu pași mici, începem să le motivăm, începem să le creștem abilitățile de lidere, începem să lucrăm la arta oratorică, să le învățăm să vorbească, să nu le fie frică de microfon, să nu le fie frică de jurnaliști, să știe să negocieze, să știe să răspundă la o întrebare provocatoare, care poate nu are suficientă experiență, dar se poate descurca, poate să găsească un răspuns.”
Europa Liberă: Dar oricum rămâne sesizabilă reticența bărbaților atunci când vine vorba de promovarea femeii în politică. Există o explicație sau bărbatul nu ar vrea să cedeze funcțiile de conducere, pentru că e mai profitabil să administrezi treburile unui colectiv decât să fii chiar tu subaltern în acel colectiv?
Rodica Jardan: „În opinia mea, acesta ar fi un stereotip pe care, de fapt, noi îl creștem și îl cultivăm în familie. De multe ori, mamele încurajează și cresc
Culegem ceea ce noi am crescut, de fapt, ceea ce noi am oferit societății...
lideri în băieții pe care îi au în familie, în băieții pe care îi nasc și la fete cultivă cu totul alte valori. De aceea culegem ceea ce noi am crescut, de fapt, ceea ce noi am oferit societății. Îi încurajăm pe ei să gândească liber, să fie buni directori, manageri pe când lăsăm fetele să fie foarte bune mame, gospodine și iată de aici eu aș vedea...”
Europa Liberă: Dar reticența bărbaților cum se explică?
Rodica Jardan: „Deci, reticența bărbatului este pornită din familie, ceea ce vede el, ceea ce este cultivat prin educație, plus în societate, la locul de muncă i se dă o mai multă valoare bărbatului decât femeii. Dacă soțiile ar avea o voce puternică în familie și soțul ar vedea o parteneră, eu cred că nu
Dacă ar fi pe picior egal, atunci am avea mai multe femei în politică, mai multe femei susținute...
ar mai exista asemenea probleme. Deci, partenera să treacă dincolo de a călca o cămașă foarte bine și de a aranja cravata soțului care este deputat. Cred că aici, dacă ar fi pe picior egal, atunci am avea mai multe femei în politică, mai multe femei susținute și poate că bărbații din Parlamentul nostru ar vedea femeile altfel.”
Europa Liberă: Așa se zice că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică, iar în spatele unei femei puternice poate sta un bărbat puternic?
Rodica Jardan: „Eu cred că da. Iată ceea ce Dvs. ați menționat pentru mine ar fi un stereotip, de fapt, cultivat în societate. Dacă în spatele unui bărbat de succes stă o femeie bună, de ce n-ar sta și în spatele unei femei de succes un bărbat bun, un bărbat care să o înțeleagă și să nu-i fie rușine să-și construiască și d-lui o carieră la fel de bună și astfel împreună pot câștiga ei, inclusiv oamenii din jur, comunitatea, societatea are de câștigat. Deci, ambele tabere, dacă s-ar susține.”
Europa Liberă: În 2016 a fost introdusă legea care prevede o cotă de 40 la sută de reprezentare minimă a ambelor sexe în organele de conducere și în listele electorale, dar cu toate acestea aplicarea măsurilor privind egalitatea de gen lasă de dorit, este una lentă, femeile continuă să se confrunte cu discriminare și inegalitate în viața social-politică. Chiar undeva citisem că reprezentarea lor în politică și la nivel decizional rămâne sub reperele internaționale. De ce?
Rodica Jardan: „Din motivul că bărbații nu cred că femeile le pot fi parteneri egali. Ei încă cred că o femeie mai ușor execută decât le este partener ca să promoveze o lege. Aici ar fi o muncă și a familiei, și a soției. Și iată este exemplul dnei Dodon, când refuză să vorbească cu presa, refuză să aibă un gând de spus în fața publicului și soțul preia acest rol. Eu cred că nu este corect. Deci, dumneaei totuși este prima doamnă și eu aș vedea-o ca pe un model. De ce nu iese doamna să vorbească, pentru că, dacă faci ceva și este corect, și este OK, și tu crezi, asta este valoarea ta. De ce trebuie să aștepți vocea soțului, a dlui președinte ca să-ți expună gândul la televizor?”
Europa Liberă: Da, dar vorbeam că există legislație bună pentru a-i oferi femeii posibilitatea să se afirme inclusiv în politică, dar poate ele nu sunt suficient de active ca să completeze rândul politicienilor?
Rodica Jardan: „Cred că acolo, în interiorul unui partid sunt puse anumite norme și anumite reguli și iată eu văd că această lege cu cota de 40% ca femeile să fie implicate în politică a fost foarte interesant folosită și manipulată. Deci, dacă ne uităm pe lista de partid, perfect, unele pot să aibă și peste 40%, dar sunt la coada listei și atunci automat ei fiecare știu cam ce procent vor ajunge în Parlament și cu siguranță topul va fi acolo și ei lasă una, două, trei femei, iar restul sunt în coada listei, iar sistemul acesta mixt, în opinia mea, experții și expertele nu au fost destul de convingători, nu a ajuns la publicul larg ideea că, uite, prin sistemul mixt femeile o să fie discreditate, discriminate în același timp, că este încă greu de interpretat, este greu încă de înțeles sistemul mixt și sistemul mixt a fost dificil nu doar pentru femei, dar a fost în general dificil și pentru un candidat independent.
Deci a fost un exercițiu despre care s-a vorbit foarte puțin, foarte general, plus la toate s-a mers pe ideea că, uite, dacă vrei să candidezi tu ai nevoie ca femeie de doar 250 de semnături și deja se începea ideea că, uite, femeile sunt favorizate, pe când bărbații trebuie să cumuleze 500 de semnături. Deci, discriminarea aceasta pozitivă iarăși a fost văzută ca pe o greșeală, dar nu s-a vorbit, de fapt, de marea greșeală, că femeile o să ajungă foarte greu acolo. Nu s-a tras atenția la cota asta. Pentru mine poate că ar fi un exercițiu. Iată peste patru ani să încercăm ca greșelile să le schimbăm sau să găsim soluții pentru acestea. Deci, aici eu aș vedea rolul experților în domeniu.”
Europa Liberă: Și pentru că schimbările de profunzime sunt întotdeauna mult mai ușor de zis decât de făcut, ce concluzie poate fi trasă și ce îndemn ai pentru femeile care nu rămân indiferente?
Rodica Jardan: „Vă încurajăm ca zilnic să căutați oportunități de dezvoltare. Nu așteptați ca cineva să vină acasă, să vă găsească, să vorbească despre
Căutați orice oportunitate care există în mediul public, orice școală, orice academie, orice curs și bucurați-vă că ele încă sunt gratuite...
talentele și posibilitățile dvs., căutați orice oportunitate care există în mediul public, orice școală, orice academie, orice curs și bucurați-vă că ele încă sunt gratuite, încă sunt finanțatorii interesați ca să investească în țara noastră, pentru că nu se știe ce ne aduce ziua de mâine și astfel de cursuri, astfel de formări ne dau nouă, femeilor, șansa să cumulăm informații noi, să cunoaștem oameni noi, să dezvoltăm parteneriate, să aflăm ce se întâmplă la Briceni și să conectăm cu cele din Cahul și împreună să luptăm pentru o cauză comună. Indiferent că vreți să candidați la electorala din 2019 sau vă gândiți că peste patru ani o să fiți mai pregătită, începeți de astăzi, nu lăsați ca ziua de mâine să vă decidă viitorul!”