Linkuri accesibilitate

România începe de astăzi să emită noile buletine cu cip


La Cluj s-a lansat programul pilot de înlocuire a vechilor buletine cu cele electronice, Romania, 3 august 2021.

România va începe de astăzi, din 3 august, emiterea de cărți de identitate biometrice pentru toți cetățenii săi.

Cărțile de identitate cu cip vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului.

Noile cărți de identitate sunt introduse într-un program pilot, care demarează la Cluj. „Astăzi, începând cu ora 13,00, sistemul devine funcţional aici, la Cluj-Napoca, fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de act de identitate. Pentru început, acest lucru se va întâmpla la un singur ghişeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la patru ghişee", a declarat Ministrul de Interne, Lucian Bode, citat de Digi24.

Prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronică. Noul buletin cu cip „va înlocui cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997 în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european. De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării", a precizat Ministrul de Interne.

El a adăugat că acest document facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare.

Cetățenii români vor avea posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG