Linkuri accesibilitate

România a cerut din nou Ucrainei să respecte drepturile minorității române în școală


Sala de clasă în Transcarpatia. 28 martie 2019
Sala de clasă în Transcarpatia. 28 martie 2019

România a cerut din nou Ucrainei ca să respecte drepturile minorității române în cursul schimbărilor care au loc în sistemul școlar și care afectează învățământul în limbile minorităților în general, inclusiv în limba română.

Vineri, la Cernăuți, s-a aflat secretarul de stat în Ministerul de Externe, Dan Neculăescu, care a însoțit o donație din partea României de material sanitar pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

În cursul discuțiilor purtate cu această ocazie cu reprezentanții guvernului de la Kiev - delegație condusă de adjunctul ministrului de externe, Vasil Bodnar –, dar și cu reprezentanți ai minorității române, Neculăescu a reamintit că problema predării limbii române în școli a fost discutată „cu prioritate” și în cadrul convorbirii telefonice dintre președinții României și Ucrainei din 12 mai 2021 și „în discuțiile ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, din 23 aprilie 2021”, precizează un comunicat al Ministerului de Externe de la București.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a salutat, pe de altă parte, faptul că Ucraina nu recunoașterea că ar exista și o „limbă moldovenească”, în paralel cu limba română, și a evidențiat necesitatea ca Ucraina să recunoască cât mai curând inexistența așa-zisei „limbi moldovenești”, se mai arată în comunicatul oficial, preluat de G4media.

Oficialul român a insistat și pe „relansarea cât mai rapidă a activității Comisiei mixte româno-ucrainene pentru protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv prin nominalizarea co-președintelui” din partea Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG