Nicolae Negru polemizează în ziarulnational.md cu cei cărora le repugnă perspectiva demiterii guvernului Chicu cu sprijinul partidului Șor. „După ce a fost înlăturat Plahotniuc”, observă el, „sub ghidajul lui Kozak și a FSB, unii nu-și puneau probleme etice, nu i-a deranjat rolul de idioți utili, deși s-au trezit cu Dodon deținând toate trei funcții supreme în stat.
Acum, când a venit timpul să fie înlăturată marioneta lui Dodon (care, la rândul său, e marioneta lui Putin)”, continuă Negru, „unora le-au zbârnâit în cap coardele morale, fiindcă pentru demisia Guvernului e nevoie și de voturile deputaților Șor și a foștilor deputați PD”. Argumentele lui Negru în favoarea demiterii guvernului sunt că, lăsat în pace, acesta ar putea să mai încheie niște acorduri „trădătoare” sau să se angajeze în niște proiecte geopolitice și militare cu Rusia, cum ar fi cel cu aeroporturile. Dincolo de asta, Nicolae Negru crede că cu acest guvern la manivele, nu ar fi posibilă nici desfășurarea unor alegeri prezidențiale democratice, libere și corecte – „organizatorul alegerilor va fi echipa electorală a lui Dodon, consultată de polittehnologii de la Kremlin și FSB”.
Fosta prim-ministră Maia Sandu a oferit un interviu presei ucrainene despre Rusia și interesele ei în Ucraina și Republica Moldova. În interviul publicat de gordonua.com, lidera de opoziție afirmă că Rusia vrea să utilizeze Donbas-ul, ca și Transnistria, pentru transformarea Ucrainei și a R. Moldova în state cu suveranitate limitată. “Kremlinul nu-și va abandona planurile inițiale: singurul său obiectiv este controlul Moldovei, controlul Ucrainei, astfel încât țările noastre să rămână în zona gri între Europa și Rusia, controlate de Moscova,” declară Maia Sandu în interviul pentru presa ucraineană. Ea sugerează Kievului să analizeze experiența moldovenească cu conflictul transnitrean, mai ales acum, când de tematica ucraineană la Kremlin se ocupă din nou Dmitrii Kozak și afirmă că, atunci când a stopat proiectul Novorussia, armata ucraineană a salvat de fapt nu doar Ucraina, ci și R. Moldova. În același interviu, Maia Sandu vorbește despre proporțiile contrabandei la frontiera moldo-ucraineană, despre ce măsuri de precauție ar fi bine să-și ia Vladimir Zelelnski în comunicarea cu Igor Dodon și de ce Moscovei îi convine ca R. Moldova să se bucure de finanțarea din partea UE.
România a devenit țintă predilectă a discursului de ură la Chișinău pe timp de pandemie. Cu această constatare își începe un articol pe sinopsis.info.ro Mădălin Necșuțu, corespondent Balcan Insight și reporter la anticoruptie.md la Chișinău. Potrivit jurnalistului, atacurile au venit dinspre președintele prorus Igor Dodon, atunci când acesta a declarat la începutul crizei că nu va permite ca cetățenii români să folosească Chișinăul ca escală pentru a ajunge în România, apoi de la premierul Ion Chicu, atunci când a părut să pretindă că medicii români, care au ajuns pe 30 aprilie la Chișinău, Bălți și Cahul și și-au încheiat cu succes misiunea pe 14 mai, au venit în R. Moldova nu neapărat pentru a oferi un sprijin, ci și pentru oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli. Articolul mai remarcă că autoritățile de la Chișinău au făcut tot posibilul ca cele 20 de camioane cu bunuri în valoare de 3,5 milioane de euro trimise de la București să nu ajungă pe data de 6 mai, zi care coincidea cu aniversarea a 30 de ani de la primul „Pod de flori” dintre România și Republica Moldova, când cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului s-au putut reuni simbolic în acea zi. Pe lângă astea, mai scrie Necșuțu, în cele circa două luni de stare de urgență, experții au remarcat și o componentă de întrecere geopolitică de imagine, în care România a fost angrenată inevitabil. În ceea ce-l privește pe președintele Igor Dodon, experții spun că a încercat un joc imagologic cadrat de Kremlin. „Discursul lui Dodon a fost îndreptat împotriva ajutorului României și de a-l exagera pe cel din Rusia. O face din rațiuni geopolitice și de politică locală. S-a creat impresia că modul în care s-a combătut pandemia de coronavirus a fost subordonat intereselor electorale ale lui Igor Dodon”, este citată în context opinia analistului politic de la Chișinău, Ion Tăbârță.