Linkuri accesibilitate

România: Compania Google amendată cu 10 000 de lei


Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a dispus sancționarea Google România cu amendă în valoare de 10.000 de lei din cauza apariției denumirii „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps.

Conform CNCD, decizia Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

CNCD a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei printr-o hotărâre a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Colegiul director obligă compania să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile.

Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, transmite CNCD.

Este pentru prima oară în România când o instituție publică cere Google să își schimbe prima pagină – fie și prin publicarea deciziei administrative a CNCD.

La începutul lunii mai 2020, denumirea „Catedrala Mântuirii Neamului” a fost schimbată pe Google Maps, noul nume fiind „Catedrala Prostirii Neamului”.

Mai multe, AICI.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG