Linkuri accesibilitate

România: cum se calculează incidența cazurilor de Covid-19?


Joi, 15 octombrie s-au înregistrat din nou peste 4 mii de noi cazuri de Covid-19. Cu o zi înainte însă, guvernul a exclus focarele din căminele de bătrâni din calculul ratei cazurilor de coronavirus.

Prin Hotărârea de guvern nr 49 prezentată miercuri seara de secretarul de stat Raed Arafat și ministrul Nelu Tătaru au fost eliminate din calculul incidenței cumulate pe 14 zile la 1000 de locuitori focarele din centrele de îngrijire a persoanelor vârstinice și a copiilor. Prevederea figurează la articolul 64 din HG.

La stabilirea incidenței la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și din spitale”.

Nici ministrul Tătaru și nici Raed Arafat nu au dat o explicație cu privire la motivele acestei noi prevederi, care va duce, inevitabil, la scăderea ratei de infectare.

”Concret, luăm numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori, iar din aceste cazuri se scad acele focare care sunt în instituţii, bătrâni, copii, bolnavi neuropsihici sau unităţile sanitare care sunt izolate sau carantinate şi atunci numărul de cazuri noi care rămâne se raportează şi se adună ultimele cazuri noi din ultimele 14 zile şi se scad focarele şi se raportează la mia de locuitori", a precizat ministrul sănătății.

Problema pe care nu o lămurește HG guvernului este dacă din aceste focare se consideră că face parte și personalul de îngrijre sau doar rezidenii acestor centre. Problema e importantă pentru că acestea nu sunt total carantinate, personalul putând veni și pleca de acolo, existând riscul de transmitere comunitară.

Noua prevedere vine în contextul în care marți a existat o întreagă dispută în spațiul public legată de cifrele diferite ale incidenței pe București oferite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit INSP, în București se depășise deja pragul de 3, în timp ce GCS dădea cifra de 2,6. Diferența provenea din baza diferită de raportare a populației.

Cazurile de coronavirus din aceste centre rezidențiale vor intra în raportarea făcută de Grupul de Comunicare Strategică, dar nu vor intra în calculul incidenței la mia de locuitori, explică pentru Europa Liberă medcul Alexandru Rafila. Acesta spune că se încearcă în acest fel scăderea ratei incidenței.

”În Uniunea Europeană eu nu am auzit să fie scoase din calcul incidenței cumulate aceste focare. La noi se face asta din același motiv pentru care s-a schimbat ieri baza de calcul a incidenței cumulate, mă refer la populație. Ca să scadă cifra. Dar cazurile acestea din centre intră în raportarea zilnică a GCS, deci e o măsură fără niciun rost”, ne spune Alexandru Rafila, expert OMS.

Mai multe: romania.europalibera.org

XS
SM
MD
LG