Linkuri accesibilitate

România: decizia de a impune masca de protecție în spații publice, neconstituțională


În România, Curtea Constituțională a decis că impunerea măștii de protecție în spații publice este neconstituțională.

Curtea a constatat, în ședința sa de marți, 15 februarie, că neconstituționalitatea privește o eroare de procedură a guvernului, care nu a obținut avizul Consiliului Legislativ atunci când a adoptat hotărârea prin care s-a impus folosirea măștii în spații publice în starea de alertă.

„Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, se arată într-un comunicat al CC.

Sesizarea către CC a fost făcută de un student amendat pentru că nu purta masca în spațiul public.

În starea de alertă, guvernul a instituit folosirea obligatorie a măștii de protecție în spații publice, în cele comerciale, în mijloacele de transport în comun printr-un ordin comun al titularilor de la Sănătate și Interne.

Până la emiterea deciziei CCR, care durează circa o lună de la formularea comunicatului, este posibil ca și restricțiile să fie retrase, așa că decizia judecătorilor constituționali ar putea deveni caducă.

Mai multe, pe pagina Europei Libere pentru România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG