Într-un articol apărut pe blogurile Adevărul, Iulian Chifu se oprește la arestarea procurorului șef anticorupție din Republica Moldova de către procurorul general al țării – o situație fără precedent și care ar fi presupus, măcar, ca procurorul general să poată produce imediat probe. Or ”Unde e asumarea? Unde e flagrantul sau unde sunt probele copleşitoare? Arestarea lui Viorel Morari transmite un semnal prost: „Când acţiunea se petrece în Republica Moldova, un stat fragil şi călărit autoritar de cine pune mâna pe el, cu o justiţie politizată şi nereformată, care oscilează între parteneriat cu crima organizată şi postura de preş la dispoziţia mai marilor politici ai momentului, acest gest naşte mari suspiciuni şi semne de întrebare”.
Viorel Morari este cel care s-a apucat să investigheze cazul finanţării Partidului Socialiştilor de către Rusia. Acum susține că e victima unei „execuții politice”. O fi, n-o fi așa, analistul nu se grăbește să decidă. Observă însă că, din poziția sa de șef al Procurorului general, „Stoianoglo (…) nu a desemnat un procuror de caz care să înceapă să strângă probe împotriva lui Igor Dodon şi să informeze constant cetăţenii despre demersurile sale publice, pentru a-şi dovedi independenţa şi profesionalismul în funcţie”.
Adevărul relatează și despre mărturia emoționantă a jurnalistei CNN Elina Fuhrman, originară din Chișinău și care a emigrat în 1989. S-a întors în țara ei după aproape treizeci de ani, pentru o reuniune a promoției de la liceu. Chişinăul nu mai arată deloc aşa cum şi-l amintea şi mărturiseşte că s-a simţit ca un turist în propria ţară: „Totul s-a transformat – alfabetul, banii, steagul, îmbrăcămintea, panourile. Monolitul gri din amintirile mele s-a evaporat, oraşul şi oamenii sunt mult coloraţi.
Noi ştim cum este să creştem îndoctrinaţi cu o ideologie rigidă...
Supermarket-urile şi buticurile cu haine au înlocuit magazinele de stat care vindeau propagandă şi uniforme. Se construieşte peste tot, toată lumea vorbeşte la telefoane mobile. Poţi cumpăra sushi, poţi merge la un bar de karaoke şi poţi mânca un burger sau produse de patiserie franceze”. „Suntem, scrie Elina Fuhrman, copiii unei lumi dispărute şi vom fi întotdeauna legaţi între noi de experienţe profunde pe care nici măcar nu le putem povesti copiilor noştri. Doar noi ştim cum este să creştem îndoctrinaţi cu o ideologie rigidă, cum e ca anii noştri de formare să coincidă cu o schimbare politică radicală şi ce înseamnă să asistăm tăcuţi la prăbuşirea singurei lumi pe care am cunoscut-o”.
Andrew MacDowall, consultant în investiții și riscuri, dar și colaborator la Financial Times sau The Guardian, comentează într-un interviu acordat la Ziare.com situația economică a României. El spune că „măsurile populiste și bătăliile de pe scena politică din ultimii ani au prins din nou România în capcana politicilor fiscale prociclice”, iar economia e vulnerabilizată în „ vremuri de restriște”. MacDowall nu crede totuși că țara va intra într-o recesiune gravă din cauze strict interne. Economia ei e azi mult mai puternică decât era în 2008-2009. Pentru invitatul site-ul Ziare.com consideră România este „un uriaș adormit al regiunii, care poate fi trezit prin prudență fiscală, îmbunătățirea infrastructurii, investiții în educație și întărirea statului de drept”.