Linkuri accesibilitate

România, parlamentare: președintele Iohannis îndeamnă electoratul să iasă la vot


Afișe electorale pentru alegerile prezidențiale din România, din 6 decembrie 2020.
Afișe electorale pentru alegerile prezidențiale din România, din 6 decembrie 2020.

În România sunt programate alegeri parlamentare, duminică, 6 decembrie iar președintele Klaus Iohannis, fost lider al Partidul Național Liberal de guvernământ, a îndemnat vineri electoratul să iasă la vot, pentru a nu repeta situația din 2016. „Mergeţi la vot ca să nu păţim ca în decembrie 2016, când, printr-o prezenţă scăzută la vot, a câştigat PSD şi a urmat coşmarul de ani de zile, în care PSD şi-a bătut joc de ţară, şi-a bătut joc de justiţie, şi-a bătut joc de investiţiile publice. Aşa ceva nu ne mai dorim”.

Iohannis a dat garanții că, deși în plină pandemie de coronavirus, votul se va desfășura duminică în condiții de maximă siguranță.

Președintele a spus că votul de duminică „trebuie să ducă la constituirea unei majorități solide și capabile și dornice să lucreze pentru români” și a spus că va conduce „personal aceste forțe reformiste care se angajează la progresul României.”

Spre deosebire de alegerile locale, unde s-a înregistrat o prezență relativ bună la vot, 46%, de data aceasta prezența estimată fiind între 32 și 40%. Teama de îmbolnăvire ar putea constitui principalul factor al unui absenteism crescut, dar acesta nu este singurul motiv, spun sociologii consultați de Europa Liberă.

Majoritatatea sondajelor de opinie apărute până în prezent dau în cel mai bun caz o prezență de cel mult 40%, dar altele vorbesc de doar 32%.

Mai multe: romania. europalibera.org

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG